Wegańska smażona botwinka

Wegańska smażona botwinka

Wegańska smażona botwinka

Dzisiaj u mnie smażona botwinka wegańska z zamiennikiem masła, zasmażką i cebulą. Smażona botwinka ach.. przepis ten, to w skrócie mówiąc, wyjątkowo smaczna i delikatna  propozycja na szybkie danie <3 Smakuje tak samo dobrze jak brzmi hahaha. Nadaje się  idealnie jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów. Także do zjedzenia prosto z patelni, bez niczego, tak zwyczajnie. Do nałożenia na kanapki, podpowiem, że świetnie komponuje się z hummusem. Można także smażoną botwinkę zmieszać z ryżem tworząc risotto czy użyć jej do zrobienia roślinnych kotletów. Podczas przygotowywania tego dania, tak samo jak w moich innych przepisach z botwinką, trzeba zakładać rękawiczki, bo jak wiadomo, burak strasznie farbuje 😉 Moje inny przepisy z botwiną to: chłodnik z botwiny i zupa z botwinki. Smacznego i zapraszam!

Smażona botwinka

Smażona botwinka – składniki:

  • 2 pęczki botwiny
  • ¾ kubka mąki ryżowej
  • 5 czubatych łyżek masła (ja użyłam masła roślinnego)
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Smażona botwinka – przepis:

  1. Botwinkę myję i obieram buraczki.
  2. Buraki ścieram na tarce o grubych oczkach a liście i łodygi kroję w małe kawałeczki.
  3. Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
  4. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  5. Gdy cebula będzie już usmażona, na patelnie wkładam także 1 łyżkę masła roślinnego i botwinkę (bez liści i łodyg).
  6. Podsmażam je jeszcze chwilę razem. Po około 5 minutach będą już miękkie.
  7. Wtedy na patelnię dodaję łodygi i liście botwiny oraz łyżkę lub dwie wody i solę.
  8. Smażę razem aż całość przez kilka minut a później zmniejszam trochę gaz i gotuję aż będzie miękka i botwina puści sok.
  9. Na osobnej małej patelni roztapiam 3 łyżki masła. Dodaję mąkę i chwilę razem przesmażam robiąc zasmażkę.
  10. Zasmażkę dorzucam do botwiny i dokładnie mieszam. Mój przepis jest gotowy, wegańska smażona botwinka gotowa!
Inne przepisy Vegemi:

6 myśli na “Wegańska smażona botwinka”

  1. O bożeee jaka ona musi być dobra!!Jeszcze nie wiem do czego ale zrobię ją obowiązkowo!

  2. robiłam dzisiaj do kotletów też z twojego przepisu. Jest tak dobra, że skończyło się na tym że jadłam ją łyżką prosto z patelni haha. Serdecznie ją polecam!

  3. Spróbuję koniecznie zrobić! wczoraj zrobiłam twój hummus a botwinka będzie idealnie pasować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.