Wegański chłodnik z botwiny

Wegański chłodnik z botwiny

Wegański chłodnik z botwiny

Przygotowałam dzisiaj mój domowy i pyszny wegański chłodnik z botwiny. Zawszę robiłam z mamą ten właśnie chłodnik z botwiny. Bo jak wiadomo, na mieści praktycznie nie da się znaleźć tego typu dań, w wersji wegańskiej i bezglutenowej. O ile grzanek można nie wrzucać, to o tyle jogurtu nie wygrzebię z talerza 😉 Chociaż nie raz różne chłodniki w restauracjach kusiły mnie swoim różowym kolorem, nawet nie było szansy, żebym mogła zjeść taki chłodnik. Niestety zrobiony na bazie jogurtu z mleka krowiego eliminował go z jedzenia. My robimy jednak w domu własną wersję, w pełni wegańską, ponieważ zrobioną z jogurtem sojowym lub kokosowym. Z czym chłodnik najbardziej lubisz? Ponieważ spotyka się różne chłodniki na przykład z dyni, ogórków, pomidorów, z cukinii, z botwiny to na moim blogu pojawią się jeszcze różne chłodniki i to nie jeden raz! Chłodnik można jeść przez cały rok, chociaz przyjęło się, że to typowo letnia zupa. Kiedy wiosną jest sezon na botwinę, można robić chłodniki botwinkowy. W środku lata można tez przygotować go większych buraków. Ja zakwasiłam mój chłodnik sokiem z cytryny ponieważ jogurt był delikatny. Można również zakwasić go na przykład sokiem z kiszonej kapusty czy z kiszonych ogórków. Wtedy jednak trzeba pamiętać że chłodnik będzie miał zupełnie inny smak. Inny nie znaczy, że gorszy!

Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny – składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1  mały pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek długi
  • 6-7 ogórków małosolnych
  • 2 x 500 ml jogurtu naturalnego (ja użyłam sojowego)
  • 1/2 szklanki wody
  • sól do smaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek koperku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • pieprz mielony do smaku

Chłodnik z botwiny – przepis:

  1. Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Botwinę ścieram na tarce, dokładnie buraczki/
  4. Łodygi i liście kroję na drobne kawałki. Liście i łodygi muszą być osobno.
  5. Obieram ogórka. Ścieram go na tarce lub w melakserze.
  6. Ścieram na tarce lub w melakserze ogórki małosolne i rzodkiewki.
  7. Pokrojone łodygi botwiny i buraczki starte wkładam do garnka razem z połową szklanki wody.
  8. Gotuję do puki nie będą one miękkie (mi zajęło to około 10 minut).
  9. Gdy botwina będzie już miękka, dodaję do niej liście. Gotuję około 3 minuty.
  10. Cebulę, rzodkiewki, ogórka, ogórki małosolne, sok z cytryny, jogurt i sól (według gustu) przekładam do miski.
  11. Całość dokładnie mieszam, dodaje zupełnie wystudzone buraczki z wodą w której się gotowały.
  12. Doprawiam przepuszczonym przez paserkę czosnkiem, solą i pieprzem, dodaję też siekany koperek.
  13. Mój wegański chłodnik z botwiny jest gotowy do jedzenia, bardzo polecam VegeMi!
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Wegański chłodnik z botwiny”

  1. Pingback: Wegańska smażona botwinka - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.