• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Wegańskie i bezglutenowe przepisy Vegemi.pl

  • Menu
  • Przepisy Wegańskie
  • Produkty Wegańskie
  • O blogu Vegemi.pl

Kluski śląskie

23 lutego 2019 by Vegemi 4 komentarze

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Dzisiaj przepis na kluski śląskie, takie prawdziwe, domowe i pyszne! Od razu napiszę, że kluski śląskie to jedne z moich ulubionych klusek zaraz obok pyz, kopytek i leniwych z tofu. W przepisie mam swoją własną taktykę na dobranie dobrej ilości mąki do ziemniaków. To ważne aby kluski dały się ładnie formować i nie były twarde jak kamień. Ziemniaki ugotowane i przepuszczone przez praskę układam na blaszce (ze ściankami) i wyrównuję. Dzielę na 4 części. Potem nożem wykrawam ¼ ziemniaków i wsypuję w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Jest to około 1 kubka na 1 kg ziemniaków. Później tą ¼ ziemniaków wkładam z powrotem i wszystko dokładnie mieszam. Ten sposób brzmi jak byłby skomplikowany, ale nie jest w ogóle. Kluski śląskie nie są tak pracochłonne jak pyzy, a do tego są po prostu przewyborne! Kluski śląskie – takie polskie, pyszne kluchy są u mnie w domu zawsze mile widziane. A Wy? Lubicie kluski śląskie?

Kluski śląskie

Kluski śląskie – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kubek mąki ziemniaczanej

Kluski śląskie – przepis

  1. Ziemniaki obieram i gotuję.
  2. Jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę lub mielę w maszynce do mięsa.
  3. Ziemniaki układam na blaszce na równy poziom. Wykrawam ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypuję mąkę (jeżeli nie jest z ziemniakami na równym poziomie wsypuję więcej).
  4. Odkrojone ziemniaki przerzucam z powrotem do ziemniaków z mąką i dokładnie mieszam.
  5. Z masy formuję kulki i robię dziurkę w środku końcówką drewnianej łyżki.
  6. Gotuję kluski 5 min po wypłynięciu ich na powierzchnie wody.
  7. Mój przepis jest gotowy! Smacznego, kluski śląskie najlepsze są z sosami albo z masłem wegańskim i sosem sojowym!
Udostępnij przepisTweetnij przepis

Filed Under: Przepisy Wegańskie Tagged With: kluski śląskie, kluski z dziurką, kluski z ziemniaków, kluski ziemniaczane, ziemniaki

Social Media VegeMi

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Previous Post: « Papryka faszerowana
Next Post: Smażony ananas »

Reader Interactions

Comments

  1. Magdalena

    6 marca 2019 at 20:32

    jak ja lubię takie kluski 🙂

  2. Jola

    8 marca 2019 at 16:48

    ja też uwielbiam kluski ślaskie….czasami dodaje do ciasta 1 no jajko

  3. Shigure

    30 maja 2019 at 19:19

    Nie dodaje się soli ani nic innego?

  4. Vegemi

    2 czerwca 2019 at 17:08

    Shigure – Nie. Ewentualnie jeżeli chcesz, do podania.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Primary Sidebar

Social Media VegeMi

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Nowe przepisy wegańskie

  • Sos pomidorowy z cynamonem
  • Rosół z grzybami
  • Pasta z buraków
  • Wegańskie ciastka z kremem Vegan Bakery
  • Bezglutenowa pizza z wegańskim serem

Najnowsze komentarze

  • Vegemi o Rosół z grzybami
  • Weganie o Rosół z grzybami
  • Basia o Pasta z buraków
  • Barbara o Pasta z buraków
  • Alicja o Pasta z buraków

Archiwa

  • Grudzień 2019
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Wrzesień 2019
  • Sierpień 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Kwiecień 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Kategorie

  • Produkty Wegańskie
  • Przepisy Wegańskie

Przepisy

blogi kulinarne

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

Footer

  • Menu
  • Przepisy Wegańskie
  • Polityka prywatności
  • Produkty Wegańskie
  • O moim wegańskim blogu Vegemi.pl

Copyright © 2019 Wegańskie i bezglutenowe przepisy Vegemi.pl on the Foodie Pro Theme