Papryka faszerowana

  • by
Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Dzisiaj moja papryka faszerowana ukazuje się na blogu i poleca się do jedzenia. Uwielbiam, papryka faszerowana warzywami, tofu wędzonym i ryżem jest taką, którą z przyjemnością jedzą moi znajomi i rodzina. Muszę przyznać, że za każdym razem gdy robię paprykę faszerowaną używam innych składników, takich, które mam pod ręką. Wtedy jest ciekawiej. Podpowiem, że paprykę przekrawam, wyjmuję gniazdo nasienne i faszeruję. Jednak po nafaszerowaniu papryki trzeba przykryć tą częścią, która została odcięta. Wtedy zaczyna się zabawa! Dopasowanie z powrotem idealnie pokrywek było dla mnie jak zabawa w puzzle! Mama, jak weszła do kuchni, spytała się mnie śmiejąc – jak mi idzie mi układanie puzzli? Odpowiedziałam, że bardzo dobrze i czy razem ze mną chce układa mój „obrazek” 😉 Papryki dusiłam w garnku postawionym na gazie. Zalałam papryki moim wegańskim rosołem. Można także zalać je innym ala bulionem albo w ostateczności wodą. Polecam zrobić właśnie takie papryki faszerowane, ponieważ są pyszne i łatwe w przygotowaniu!

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana – składniki:

  • 5 papryk (takich co po postawieniu potrafią się utrzymać i nie upadają)
  • 2-3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 200 g wędzonego tofu
  • 200g ryżu
  • woda lub bulion warzywny
  • olej
  • sól
  • pieprz kolorowy

Papryka faszerowana – przepis

  1. Papryki dokładnie myję.
  2. Odcinam górną część, która później będzie pełniła formę papryki i wyjmuję ręką środek z nasionami.
  3. Gotuję ryż.
  4. Cebulę obieram i szatkuję w melakserze.
  5. Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
  6. Tofu szatkuję w melakserze.
  7. Marchewki obieram i ścieram na tarce.
  8. Cebulę, tofu, marchewki i ryż mieszam dokładnie w misce. Doprawiam do smaku.
  9. Do papryk wkładam farsz i zakrywam „pokrywką” wcześniej odciętą z papryki. Niestety idealne ułożenie to jest trochę jak zabawa w puzzle 😉
  10. Papryki wkładam do garnka i zalewam bulionem warzywnym do wysokości około 1/3 wysokości.
  11. Duszę w garnku około 40 minut do czasu aż papryki będą miękkie.
  12. Papryka faszerowana jest gotowa do podania 🙂
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.