Przejdź do treści

Wegańska sałatka z ryżem

Wegańska sałatka z ryżem
Wegańska sałatka z ryżem

Jeszcze nigdy na moim blogu nie pojawiła się taka wegańska sałatka z ryżem i majonezem. Mama mówi, że to wegańska odpowiedzieć na sałatkę z tuńczykiem, która jest popularna w wielu domach. Moja sałatka z ryżem powstała oczywiście nie tylko ryżu ale też z groszku, cebuli, kukurydzy oraz kilku jeszcze innych składników. Między innymi również z wędzonego tofu, które jeszcze nigdy nie znalazło się w żadnej mojej sałatce dotychczas pokazywanej na blogu. Ale jak mam nadzieję was przekonać, to połączenie smakuje świetnie! Wszystkie składniki razem z tofu i innymi dodatkami znakomicie się razem komponują! Na moim blogu na razie z kategorii sałatek pojawiły się: sałatka z kapusty pekińskiej, sałatka z czerwonej kapusty, wegańska sałatka jarzynowa oraz dodatkowo z serii surówek, surówka z młodej kapusty. Jaka sałatka jest twoją ulubioną? Zapraszam na mój super prosty i super smaczny przepis na wegańską sałatkę z ryżem.

Wegańska sałatka z ryżem

Wegańska sałatka z ryżem – składniki:

  • 200 g ryżu
  • 400 g tofu wędzonego (jeżeli lubisz tofu możesz dać go więcej)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju + do smażenia tofu
  • Wegański majonez

Sałatka z ryżem – przepis:

  1. Gotuję ryż zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  4. Tofu rozgniatam widelcem lub szatkuję go w melakserze.
  5. Na patelnie wsypuje tofu i wlewam olej tak, by był pod praktycznie każdym tofu w formie cienkiej warstwy.
  6. W misce łączę tofu, cebulę, zimny ryż, odlany groszek i kukurydzę oraz majonez (w tak dużej ilości jak tyko go lubicie).
  7. Moja prosta wegańska sałatka z ryżem jest gotowa!

3 komentarze do “Wegańska sałatka z ryżem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *