Zupa z curry

Zupa z curry

Zupa z curry

Jak zwykle, w domu nie możemy się obyć bez dań tak pysznych i prostych w przygotowaniu jak ta dzisiejsza zupa z curry. Ponieważ już dawno jej nie przygotowywałam tak na szybko to uznałam, że zupa z curry koniecznie musi się dziś znów pojawić na naszym stole. Jest ona bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ja z rodziną przepadam za daniami jednogarnkowymi takimi jak właśnie curry, dahl czy wszelkie gulasze warzywne i lecza. Są one często przez nas przygotowywane regularnie ponieważ są sycące, proste w przygotowaniu, szybkie do zrobienia oraz niskokaloryczne. A ty? Lubisz curry? My uwielbiamy! Tak samo mocno w wersji zupy jak i w wersji na gęsto.

Zupa z curry

Zupa z curry – składniki:

  • 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżki przyprawy curry
  • (opcjonalnie) sól i pieprz
  • makaron (u mnie z zielonego groszku)

Zupa z curry – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Do sporego garnka wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Do cebuli dodaję mrożonkę wlewam tyle wody, by zakrywała wszystkie warzywa.
  4. Całość zagotowuję. wrzucam makaron.
  5. Dodaję mleko kokosowe, przyprawę curry i opcjonalnie sól oraz pieprz.
  6. Moja pyszna zupa z curry jest gotowa do zjedzenia. Lubię posypać ją natką pietruszki.
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Zupa z curry”

  1. Uwielbiam curry! Co chwilę używam je w różnych daniach. A na weekendowe śniadania obowiązkowo robię twoją tofucznicę <3 Wczoraj na obiad zrobiłam tą właśnie zupę i była PRZEPYSZNA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.