Przejdź do treści

Wegańska zupa tom yum

Wegańska zupa tom yum
Wegańska zupa tom yum

Dzisiejsza wegańska zupa tom yum u mnie w domu jest pysznym klasykiem. Generalnie smaki azjatyckie, tajskie, indyjskie jak zupy tom yum, zupa pho, miso, makaron pad thai bardzo lubimy. Smaki i potrawy pochodzące z kuchni międzynarodowej są dla nas standardem i klasykiem, który często przygotowujemy. Moja dzisiejsza zupa jest jednocześnie kwaśna, z początku delikatna, po chwili pikantna, bardzo charakterystyczna w smaku i rozgrzewająca. Kiedyś moja mama mnie zapytała, co bym odpowiedziała gdyby ktoś mnie spytał jakie smaki kojarzą mi się z domem. Kiedy prawdopodobnie dużo osób odpowiedziało by jakieś polskie danie takie jak na przykład pierogi lub schabowe, ja odpowiedziałam: wegańska zupa Pho i wegańska zupa tom yum! Haha, zapraszam więc na mój przepis.

Wegańska zupa tom yum

Wegańska zupa tom yum – składniki:

  • 1 litr wody
  • 3 łyżeczki pasty tom yum
  • 2-3 kapusty pak choy lub pół kapusty pekińskiej
  • 200 g grzybów – pieczarek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • tofu (daj tak dużo jak tylko zechcesz)
  • 2 małe pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • makaron ryżowy do podania

Wegańska zupa tom yum – przepis

  1. Cebulę obieram i kroję w talarki lub piórka.
  2. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Cebulę przekładam do garnka.
  4. Dolewam wodę i dodaję pastę tom yum.
  5. Czekam aż do zagotowania.
  6. Do całości dodaję pokrojone w plastry grzyby.
  7. Po pięciu minutach dodaję pak choy przekrojone na pół (w zadłuż) lub poszatkowaną pekińską oraz pomidory pokrojone na kilka części (ja kroję na 8).
  8. Kiedy całość się zagotuję dodaję tofu pokrojone w kostkę i mleko kokosowe.
  9. Gdy całość znowu się zagotuje, zupa jest gotowa! Teraz wystarczy ugotować makaron i całość zjeść ze smakiem, bo wegańska zupa tom yum jest świetna!

1 komentarz do “Wegańska zupa tom yum”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *