Wegańskie racuchy z jabłkiem

Wegańskie racuchy z jabłkiem

Wegańskie racuchy z jabłkiem

No to są pierwsze dotychczas na moim blogu wegańskie racuchy z jabłkiem, drożdżowe i bezglutenowe. Ja racuchy uwielbiam od zawsze jak wszytskie placki zresztą. Chociaż odchudzające to one nie są, no ale i tak zawsze nie mogę się im oprzeć i zjadam je w dużych ilościach 😉 Takie życie 😉 Racuchy z jabłkiem są szybkie do przygotowania, bardzo pyszne, mega pulchne i mięciutkie. Są po prostu obłędne! Z czym najczęściej jadasz racuchy? Z cukrem, cukrem pudrem, solą, jogurtem, śmietaną a może dżemem? Ja zazwyczaj jem je po prostu z cukrem. Jednak mój rodzina również jada z solą, wiem – dziwni są ale ich lubię 🙂 Ja racuchy tak jak wszelkie placki, robię bardzo rzadko. Ale jednak kiedy już je robimy to w wielkich ilościach i najadamy się nimi do syta 🙂 Raz a dobrze! Zapraszam na racuchy z jabłkiem.

Wegańskie racuchy z jabłkiem

Wegańskie racuchy z jabłkiem – składniki:

  • 500 ml mleka roślinnego na przykład ryżowego waniliowego lub sojowego waniliowego
  • 500 ml mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej (Schar B)
  • 50g drożdży
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Wegańskie racuchy z jabłkiem – przepis:

  1. Ciepłe mleko, cukier i mąkę mieszam razem z drożdżami.
  2. Odstawiam na około 30 minut aż ciasto wyrośnie, widać, bo zaczyna się nagle podnosić.
  3. Jabłka obieram i kroję w plasterki.
  4. Wyrośnięte cisto delikatnie mieszam razem z jabłkami. Ciasto zostawiam na 15 minut.
  5. Rozgrzewam olej i racuchy smażę z obu stron.
  6. Mój pyszny przepis jest gotowy! Wegańskie racuchy z jabłkami są strzałem w dziesiątkę!
Inne przepisy Vegemi:

4 myśli na “Wegańskie racuchy z jabłkiem”

  1. Robiłam na kolację dzisiaj, wyszły rewelacyjne, nie nadążałam z patelni zdjemować😉. Mleko roślinne zastąpiłam krowim bo u Nas tylko na jajko alergia w rodzine. Szkoda że wcześniej tego przepisu nie miałam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.