Zupa z ciecierzycą

Zupa z ciecierzycą

Zupa z ciecierzycą

Dzisiaj u mnie pomidorowa zupa z ciecierzycą. Od zawszę lubiłam zupę pomidorową, makaron oraz ciecierzyce. Dlatego uznałam, że ten przepis będzie idealny. Moja zupa z ciecierzycą jest ta zwyczajnie prosta do zrobienia, pyszna i kremowa za sprawą mleka kokosowego, że ciężko jest się jej oprzeć. Znam ją od wielu lat, czasami lubię gdy ma smak łagodniejszy, a innym razem troszkę ostrzejszy. Za to moja mama dokłada sobie dużo pasty sambal dla ostrości.  Zupa z ciecierzycą bardzo mi smakuje. Pewne dlatego, że zawiera w swoim składzie wszystkie składniki, które lubię ale jestem pewna, że nawet tym osobą, które nie przepadają za ciecierzycą czy pomidorami, powinna ona zasmakować. Zupa pomidorowa to wiadomo, taki nasz polski klasyk. Ale jestem zdania, że powinno się z nią eksperymentować i urozmaicać jej smak. Nie tylko rosół i koncentrat mamy pod ręką. Raz można dodać ciecierzycę, raz fasolę, raz ryż, raz kaszę czy makaron. Po to, by było na talerzu trochę ciekawiej. Trzeba pamiętać, że makaron bezglutenowy trzeba przepłukać ciepłą wodą, a taki z glutenem, zimną. Inaczej w jednej i drugiej wersji, makaron może stać się „mączysty” lub może się zlepić w jedną grudę. Oto przepis na pomidorową zupę z ciecierzycą, który ja podałam tematycznie z makaronem z ciecierzycy i mlekiem kokosowym.

Zupa z ciecierzycą

Zupa z ciecierzycą – składniki

  • 3 puszki pomidorów krojonych w zalewie
  • 2 duże cebule
  • 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy – 2x 240 g
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • około 300ml wody
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli lub więcej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego lub cukru kokosowego

Zupa z ciecierzycą – przepis

  1. Słoiki z ugotowaną ciecierzycą otwieram.
  2. Cebulę obieram i szatkuję w melakserze.
  3. Do garnka wlewam olej i podsmażam na niej cebulę, aż będzie złota.
  4. Otwieram puszki z pomidorami i dodaję do cebuli.
  5. Dosypuję wędzoną słodką paprykę, pikantną paprykę oraz sól do smaku.
  6. Duszę około 10 minut.
  7. Dodaję ciecierzycę wraz z zalewą, mleko kokosowe oraz szklankę lub dwie wody czy ewentualnie bulionu.
  8. Dokładnie mieszam i podgrzewam do zagotowania.
  9. Gotuje makaron w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam.
  10. Do zupy dodaję ugotowany makaron.
  11. Pomidorowa zupa z ciecierzycą jest gotowa do jedzenia.
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Zupa z ciecierzycą”

  1. Pingback: Smażona ciecierzyca - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.