Sos z pieczarkami

Sos z pieczarkami

Sos z pieczarkami

Dzisiaj na blogu wegański sos z pieczarkami, mlekiem kokosowym i natką pietruszki. Mój sos pieczarkowy, właśnie dzięki tłustemu mleku kokosowemu jest kremowy, aksamitny i delikatny. Ja osobiście nie lubię za bardzo pieczarek, przyznać się muszę. Zupa pieczarkowa krem, to zupełnie coś innego. Za to lubię przygotowywać ten sos pieczarkowy dla mojej rodziny. Można go jeść  w różny sposób: z makaronem, z ryżem, z kaszą gryczaną, na chlebie albo tak jak mój tata najbardziej lubi, polać nim po prostu ugotowane ziemniaki. Mówi czasami, że przypomina mu to smak dzieciństwa … Sos z pieczarkami jest naprawdę prosty i zdaniem mojej rodziny, bardzo smaczny, zwłaszcza jeśli doda się do niego trochę czosnku albo białego pieprzu o charakterystycznym smaku. Moi rodzice bardzo go lubią i jedzą nawet na samym świeżym chlebie zamiast pasty do smarowania. Chociaż sama nie lubię zbytnio konsystencji pieczarek, to uważam że ten sos z pieczarkami i mlekiem kokosowym jest naprawę pyszny.

Sos z pieczarkami

Sos z pieczarkami – składniki

  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 ml tłustego mleka kokosowego
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz biały lub kolorowy do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju

Sos z pieczarkami – przepis

  1. Cebulę obieram i kroję w plasterki.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę, aż będzie złota.
  3. Pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plastry.
  4. Podsmażam pieczarki razem z cebulą.
  5. Wlewam pół puszki mleka kokosowego, dodaje przepuszczony przez praskę obrany ząbek czosnku i wsypuję garść natki pietruszki.
  6. Na sam koniec doprawiam solą i pieprzem.
  7. Sos z pieczarkami podaję na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Sos z pieczarkami”

  1. Pingback: Sos pomidorowy z grzybami - przepis Vegemi.pl

  2. Pingback: Sos grzybowy z ziemniakami - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.