Sos grzybowy z ziemniakami

Sos grzybowy z ziemniakami

Sos grzybowy z ziemniakami

Dzisiaj na obiad przyrządziłam wegański sos grzybowy z ziemniakami, wspaniały i bardzo smaczny. Mój sos grzybowy z ziemniakami i mlekiem kokosowym jest bardzo szybki do przygotowania, jego zrobienie zajmuje maksymalnie 30 minut. Chociaż miałam już na blogu sosy grzybowe jak na przykład sos grzybowy i sos z pieczarkami, to dla odmiany ten jest zrobiony z boczniaków. Mogłyby być również grzyby leśne ale akurat takich nie miałam. Uznałam więc, że i taki sos muszę na blogu koniecznie wam pokazać! Jakie grzyby najbardziej lubisz? Ja najbardziej lubię pieczarki i boczniaki. Dlatego właśnie dość często robię z nimi sosy, pasty, zapiekanki, makarony i różne inne dania. Mój dzisiejszy sos wegański został dopełniony mlekiem kokosowym, tłustym taki jak śmietana. Ja osobiście często dodaję duże ilości mleka kokosowego do sosów i zup, ponieważ uważam, że polepsza on bardzo, zaokrągla i wygładza smak. Zapraszam na mój przepis na wegański sos grzybowy z ziemniakami 🙂

Sos grzybowy z ziemniakami

Sos grzybowy z ziemniakami – składniki:

  • 600 g boczniaków
  • 2-3 cebule
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz biały lub kolorowy do smaku

Sos grzybowy z ziemniakami – przepis:

  1. Boczniaki dokładnie myję.
  2. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka.
  3. Na patelnie wlewam olej i czekam, aż cebula zacznie się rumienić.
  4. Wkładam wtedy na patelnię boczniaki i całość smażę przez około 10 minut.
  5. Do sosu dodaję mleko kokosowe i dokładnie mieszam.
  6. Gotuję i obieram ziemniaki.
  7. Ziemniaki kroję w grube plastry (ja przekrawałam na 3 części).
  8. Ziemniaki dodaję do sosu i razem podgrzewam.
  9. Mój prosty i pyszny wegański sos grzybowy z ziemniakami po podgrzaniu jest gotowy do zjedzenia.
Inne przepisy Vegemi:

4 myśli na “Sos grzybowy z ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.