Przejdź do treści

Wegański sos do makaronu

  • przez
Wegański sos do makaronu
Wegański sos do makaronu

Pokażę dzisiaj przepis na wegański sos do makaronu. Pierwszy raz do przepisu wegański sos do makaronu dodałam proteinę sojową, którą bardzo dobrze znam ale zazwyczaj jadałam w nieco innej formie. Na przykład jako kotlety. Proteina sojowa, to takie małe kawałeczki suszonej soi przypominające poszatkowane suszone tofu. Używane są przez wegan i wegetarian często zamiast mięsa mielonego w różnych klasycznych daniach jak na przykład bolognese. Proteina sojowa musi być przygotowana wcześniej przed dodaniem jej do sosu. Jest w formie suszonej więc na początku trzeba ją namoczyć i ugotować. Ja zrobiłam to w bulionie warzywnym, czyli w moim wegańskim rosole . Jeżeli nie macie rosołu wege ani bulionu ewentualnie możecie zastąpić go wodą. Proteina jednak sama nie ma smaku, jest raczej neutralna. Dlatego najlepszy rozwiązaniem jest bulion + smażenie. Ma wtedy znacznie najlepszy smak. Wegański sos do makaronu można doprawić dowolnie i wzbogacić o grzyby, świeżą krojoną paprykę, wędzoną paprykę, zioła prowansalskie a nawet do kompletu o smażone tofu. Mój wegański sos do makaronu nadaję się także do ryżu czy kaszy gryczanej, jaglanej lub owsianej.

Wegański sos do makaronu

Wegański sos do makaronu – składniki:

  • 1 karton  pomidorów krojonych (około 500 ml)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
  • 1 szklanka proteiny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 ząbek czosnku (w proszku lub normalny świeży, jeżeli w proszku, to dajcie 1/3 łyżeczki, jeżeli świeży, to 2 ząbki)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • dowolny makaron do podanie

Wegański sos do makaronu – przepis:

  1. Zagotowuję bulion, wsypuję proteinę sojową i gotuję przez 5-7 minut. Ja użyłam mojego wegańskiego rosołu
  2. Odcedzam ją na sicie.
  3. Obieram i szatkuję cebule.
  4. Podsmażam na patelni z olejem cebule aż będzie miała ładny brązowy kolor.
  5. Dodaję  proteinę sojową i smażę przez kilka minut.
  6. Do patelni dolewam pomidory z puszki, dodaję czosnek, bazylię, oregano, pieprz, cukier trzcinowy.
  7. Wszystko gotuję jeszcze przez około 5 minut.
  8. Do szklanki wlewam około 80-100 ml wody, dodaję skrobię i mieszam.
  9. Wlewam skrobię do sosu cieniutkim strumieniem cały czas mieszając. Chciałam aby mi się lekko sos zagęścił i stał się lśniący.
  10. Mój przepis jest gotowy! Wegański sos do makaronu można podawać.