• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Wegańskie i bezglutenowe przepisy Vegemi.pl

  • Menu
  • Przepisy Wegańskie
  • Produkty Wegańskie
  • O blogu Vegemi.pl

Zupa ziemniaczana

14 marca 2019 by Vegemi Leave a Comment

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Dzisiaj na obiad wegańska zupa z ziemniakami, tradycyjna, smaczna i sycąca. Zupa ziemniaczana bardzo zyskuje na smaku, gdy doprawi się ją majerankiem, wędzonym tofu, śliwkami lub pomidorami z wędzarni. Jest bardzo intensywna w smaku, taka prawdziwa, naturalna i pyszna. Szybka również do przygotowania, to jedna z fajniejszych wegańskich zup. Ja polecam podsmażyć do niej trochę więcej tofu wędzonego, niż jest napisane w przepisie, pewnie im więcej tym lepiej, to bardzo dobry dodatek. W przepisie na zupę ziemniaczaną kroję tofu w drobniutką kostkę. Oczywiście podana jest optymalna ilość tofu, czyli u mnie 2 paczki na taka ilość zupy. Ponieważ ja bardzo lubię smażone tofu, a w szczególności takie chrupiące, więc znaczną część wyjadałam prosto z patelni. Specjalnie podsmażałam je dłużej, by były chrupkie, oczywiście dodane do zupy nie jest już tak chrupkie, ponieważ nasiąka zupą i oddaje do niej smak. Zapraszam dzisiaj na zupę. Nie taką zwykłą i klasyczną. To moja specjalna wegańska zupa ziemniaczana!

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana – składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 paczki tofu wędzonego po 200 g każda
  • 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 8 ziół angielskich
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek oleju do smażenia (do cebuli) i ze 2-3 łyżki do tofu

Zupa ziemniaczana – przepis:

  1. W tym czasie cebulę obieram i szatkuję w melakserze lub kroję w kostkę.
  2. Cebulę podsmażam na patelni aż będzie złota.
  3. Do garnka dodaję cebulę, 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Dodaję sól, ziele, listki i bulion.
  4. Gotuję do czau aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Wyjmuję tofu z opakowań i na małej ilości oleju, podsmażam pokrojone w kostkę.
  6. Gdy jest złote, dodaję do bulionu razem z majerankiem, sosem sojowym. Zagotowuję. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
  7. Moja wegańska zupa ziemniaczana jest gotowa, można nakładać na talerze!
Udostępnij przepisTweetnij przepis

Filed Under: Przepisy Wegańskie Tagged With: aromatyczna zupa, wegańska zupa, zupa tofu, zupa z bulionem, zupa z bulionu, zupa z majerankiem, zupa z ziemniakami, zupa ziemniaczana

Social Media VegeMi

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Previous Post: « Wegański sos do makaronu
Next Post: Hummus z batatów »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Primary Sidebar

Social Media VegeMi

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Nowe przepisy wegańskie

  • Rosół z grzybami
  • Pasta z buraków
  • Wegańskie ciastka z kremem Vegan Bakery
  • Bezglutenowa pizza z wegańskim serem
  • Sałatka ziemniaczana

Najnowsze komentarze

  • Karol o Zupa pomidorowa
  • Jagoda o Zupa pomidorowa
  • Gabii o Zupa pomidorowa
  • Zuźka o Zupa pomidorowa
  • Zielona oliwka o Zupa pomidorowa

Archiwa

  • Grudzień 2019
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Wrzesień 2019
  • Sierpień 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Kwiecień 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Kategorie

  • Produkty Wegańskie
  • Przepisy Wegańskie

Przepisy

blogi kulinarne

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

Footer

  • Menu
  • Przepisy Wegańskie
  • Polityka prywatności
  • Produkty Wegańskie
  • O moim wegańskim blogu Vegemi.pl

Copyright © 2019 Wegańskie i bezglutenowe przepisy Vegemi.pl on the Foodie Pro Theme