Ku mojemu zdziwieniu, jeszcze na blogu nie pokazywałam przepisu na żadną surówkę, dlatego powstała dzisiaj surówka z marchewki. Surówki to od zawsze są zdrowym, dobrym, soczystym dodatkiem do obiadu. Warzywa i owoce są ważnym elementem zdrowej, codziennej diety. Znam ludzi takich, którzy surówki uwielbiają i jedzą wielkimi ilościami w przeróżnych kombinacjach smakowych. Oraz takich, którzy unikają ich jak ognia. Jednak dzisiejsza surówka z marchewki została przygotowana z prostych składników, które lubią absolutnie wszyscy domownicy. Dzięki czemu wszyscy zjedliśmy ją ze smakiem. 🙂 Z tego co zauważyłam, podzielne zdania mamy również na temat samego podania surówki. Jedni chcą by była ona ułożona zaraz obok innych części dania jak ziemniaki lub kotlet warzywny. A drudzy muszą mieć każdy element obiadu na innym talerzu. Ja właściwe należę do tego drugiego grona osób, co wszystko oczywiście z chęcią zjedzą ALE na stole mają milion talerzyków, a na każdym coś innego 😉 A wy? Jaki sposób podania surówki pasuje wam najbardziej?
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki – składniki:
- 10 marchewek
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- majonez (wegański lub naturalny)
- 1/2 szklanka soku marchwiowego, jabłkowego lub pomarańczowego
- sól i pieprz
Surówka z marchewki – przepisy:
- Marchewki, jabłka i cebulę obieram.
- Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Przerzucam ją do dużej miski, do której potem włożę resztę składników.
- Marchewki i jabłka ścieram na tarce lub w melakserze. Również przerzucam je do dużej miski.
- Do całości dodaję majonez, sok z cytryny, sok pomarańczowy, sól i pieprz na oko, dostosowując ich ilość pod swoje preferencje.
- Gotowe surówka z marchewki jest gotowa do zjedzenia. Smacznego!