Przejdź do treści

Surówka z marchewki

  • przez
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki

Ku mojemu zdziwieniu, jeszcze na blogu nie pokazywałam przepisu na żadną surówkę, dlatego powstała dzisiaj surówka z marchewki. Surówki to od zawsze są zdrowym, dobrym, soczystym dodatkiem do obiadu. Warzywa i owoce są ważnym elementem zdrowej, codziennej diety. Znam ludzi takich, którzy surówki uwielbiają i jedzą wielkimi ilościami w przeróżnych kombinacjach smakowych. Oraz takich, którzy unikają ich jak ognia. Jednak dzisiejsza surówka z marchewki została przygotowana z prostych składników, które lubią absolutnie wszyscy domownicy. Dzięki czemu wszyscy zjedliśmy ją ze smakiem. 🙂 Z tego co zauważyłam, podzielne zdania mamy również na temat samego podania surówki. Jedni chcą by była ona ułożona zaraz obok innych części dania jak ziemniaki lub kotlet warzywny. A drudzy muszą mieć każdy element obiadu na innym talerzu. Ja właściwe należę do tego drugiego grona osób, co wszystko oczywiście z chęcią zjedzą ALE na stole mają milion talerzyków, a na każdym coś innego 😉 A wy? Jaki sposób podania surówki pasuje wam najbardziej? 

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki – składniki:

  • 10 marchewek
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • majonez (wegański lub naturalny)
  • 1/2 szklanka soku marchwiowego, jabłkowego lub pomarańczowego
  • sól i pieprz

Surówka z marchewki – przepisy:

  1. Marchewki, jabłka i cebulę obieram.
  2. Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  3. Przerzucam ją do dużej miski, do której potem włożę resztę składników.
  4. Marchewki i jabłka ścieram na tarce lub w melakserze. Również przerzucam je do dużej miski.
  5. Do całości dodaję majonez, sok z cytryny, sok pomarańczowy, sól i pieprz na oko, dostosowując ich ilość pod swoje preferencje.
  6. Gotowe surówka z marchewki jest gotowa do zjedzenia. Smacznego!