Przejdź do treści

Pasta z fasoli

  • przez
Pasta z fasoli
Pasta z fasoli

Dzisiaj u mnie w domu na śniadanie klasyczna i szybka pasta z fasoli. Pasuje ona idealnie jako smarowidło na kanapki, do opiekanych bułek, jako dodatek do wytrawnych naleśników, do falafeli, pulpecików i wielu innych dań. Jest bowiem bardzo uniwersalna i jestem pewna, że w każdej roli sprawdzi się świetnie 🙂 Bardzo lubię tą dowolność, którą mamy podczas robienia past takich, jak ta właśnie pasta z fasoli ciecierzycy lub soczewicy. Praktycznie na każdym etapie możemy ją dowolnie zmodyfikować pod swój gust. Dodać więcej czosnku, by była bardziej wyrazista. Dodać mleko kokosowe, by łagodzić smak czy wręcz przeciwnie, dosypać chilli czy dołożyć ostrą pastę curry. Eksperymentowania nie ma końca, dlatego zawsze można stworzyć taką pastę, by wszystkim smakowała. Moja dzisiejsza kombinacja należy raczej do tych delikatniejszych, dlatego właśnie pasta z fasolą będzie pasowała praktycznie do wszystkiego!

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli – składniki:

  • 2 słoiki lub puszki ugotowanej białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • trochę mleka, mleka kokosowego, bulionu warzywnego lub śmietany do rozwodnienia pasty
  • pół łyżeczki czosnku w proszku lub lub 2 ząbki. W zależności od swojego gustu, możecie dodać więcej
  • sól i pieprz

Pasta z fasoli – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuje ręcznie lub w melakserze. Jeżeli będziecie chcieli gotową pastę posypać również podsmażoną cebulą to możecie przygotować jej z góry trochę więcej.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Fasolę odlewam i wrzucam do melaksera.
  4. Do fasoli dodaję całą resztę produktów: podsmażoną cebulę, oregano, czosnek, olej, sól pieprz i do rozrzedzenia pasty w moim przypadku trochę wody. Jeżeli tak jak wcześniej wspomniałam, trochę cebuli będziecie chcieli położyć na pastę, to na tym etapie nie wrzucajcie jej całej do melaksera.
  5. Całość rozdrabniam na gładką masę oraz próbuje, czy czegoś jej nie brakuje oraz czy ma odpowiadającą mi konsystencje.
  6. Moja pasta z fasoli idealnie sprawdzi się na kanapki. Smacznego 🙂