Przejdź do treści

Pasta z brokułami

  • przez
Pasta z brokułami
Pasta z brokułami

Tym razem na śniadanie była pasta z brokułami. Jak zwykle, może być ona wykorzystywana jako dodatek do kanapek oraz jako główne danie. Ja dla przykładu zmieszałam ją z makaronem, dolałam trochę wody i zjadłam w formie makaronu z sosem. Reszta pasty zostanie jutro wykorzystana na kanapki, jako zdrowe mazidło na śniadanie lub kolacje. Pasta z brokułami jest zdrowa i smaczna. Zawiera dużo białka, dzięki ciecierzycy, jak i odżywczych minerałów dzięki brokułom. Jest bardzo delikatna dlatego myślę, że przypadnie do gustu praktycznie każdemu. Nawet tym, którzy za brokułami zbytnio nie przepadają. Pastę z brokułami można przygotować praktycznie zawsze, kiedy zostanie wam porcja brokułów z obiadu. To fajny sposób na wykorzystanie resztek tak żeby się nic nie zmarnowało. Możecie ją doprawić tak jak lubicie bo fajnie smakuje w wersji ostrej jak i łagodnej 🙂

Pasta z brokułami

Pasta z brokułami – składniki:

  • 1 słoik ciecierzycy
  • 1 szklanka mrożonych lub świeżych brokułów
  • 1 średnia cebula
  • mleko kokosowe
  • czosnek świeży lub w proszku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Pasta z brokułami – przepis:

  1. Cebule obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i smażę na niej cebulę aż będzie złota.
  3. W garnku zagotowuję wodę po czym gotuję w niej brokuły. Ja użyłam mrożonych, które gotowałam przez około 10 minut aż do momentu, gdy zmiękły.
  4. Do melaksera wrzucam ciecierzycę, usmażoną cebulę, ugotowane brokuły, czosnek, sól i mleko kokosowe.
  5. Całość rozdrabniam na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba, dodaję więcej przypraw, mleka kokosowego czy wody.
  6. Moja pasta z brokułami jest gotowa 🙂