Na obiad dla odmiany przygotowałam słodki makaron z borówkami. Gdy słyszę „makaron na słodko” pierwsze co przychodzi mi do głowy to makaron z truskawkami. Jednak, gdy dzisiaj babcia przywiozła mi ze sklepu borówki, to wiedziałam, że coś muszę smacznego z nich zrobić. Dlatego od razu gdy padły w moje ręce, zaniosłam je do kuchni i walcząc z pokusą podjadania, rozmyślałam o tym, co mogę przygotować. Bardzo się cieszę, że w sklepach zaczynają pojawiać się owoce jagodowe. Smak moich ulubionych borówek czy truskawek, zawsze kojarzy mi się z latem, które uwielbiam. A tobie? Jakie smaki kojarzą się z latem? Dzisiejszy makaron z borówkami jest słodki, pyszny i bardzo szybki, ponieważ czas jego przygotowania trwa tyle, ile zajmie ugotowanie się makaronu. A propos słodyczy – kiedy będziecie go dosładzali, najlepiej użyjcie płynnego słodziku. Mam tu na myśli syrop cukrowy, klonowy, syrop z agawy czy jeżeli ktoś jada to i pewnie miód będzie dobry. Oczywiście cukier również może być, lecz jest takie prawdopodobieństwo, że nie zdąży rozpuścić się pod wpływem ciepła makaronu i będzie zwyczajnie chrzęścił w zębach. A tego nie polecam 😉
Makaron z borówkami
Makaron z borówkami – skład:
- 200g borówek
- 150ml mleka kokosowego lub śmietany kokosowej z puszki
- syrop cukrowy, klonowy, syrop z agawy
- ulubiony makaron
Makaron z borówkami – przepis:
- Wstawiam wodę na makaron.
- Borówki przesypuję z pojemniczka do miski i rozgniatam je widelcem .
- Do rozgniecionych borówek dodaję mleko kokosowe i całość mieszam. Mogę na tym etapie również dodać syrop lub polać nim gotowe danie na talerzu.
- Ugotowany makaron odcedzam.
- Makaron z borówkami jest już gotowy! Wystarczy odcedzony wymieszać z borówkami, przełożyć na talerz i polać syropem.