Ziemniaki z patelni

Ziemniaki z patelni

Ziemniaki z patelni

Oto klasyk klasyków, lecz w podrasowanej wersji, czyli ziemniaki z patelni ze smażoną cebulką i suszonymi pomidorami. Kiedy tylko zostanie nam trochę ugotowanych ziemniaków, robimy z nich puree, sałatki, kotlety lub smażymy je na patelni. Są to bowiem takie przepisy, w których można wykorzystać dowolną ilość kartofli. Przygotowanie tych przepisów zajmuje mało czasu. Tym razem podałam ziemniaki z patelni razem z suszonymi pomidorami, które również są stałym elementem w naszej kuchni. Często używamy ich jako dodatku do makaronu, pesto czy różnorodnych past i smarowideł na kanapki. Ciekawa jestem do czego ty używasz ziemniaków, które zostały z obiadu 🙂 Zapraszam was na szybkie, proste i smaczne ziemniaki z patelni w wersji wegańskiej i bezglutenowej!

Ziemniaki z patelni

Ziemniaki z patelni – składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • czosnek w proszku lub świeży
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Ziemniaki z patelni – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i smażę ją aż stanie się złota.
  3. Suszone pomidory kroję w drobne paski.
  4. Pomidory dodaję do cebuli razem ze szczyptą soli, pieprzu i czosnkiem. Ilość czosnku dostosujcie pod swój gust.
  5. Ugotowane ziemniaki obieram i kroję w plastry średniej grubości.
  6. Rozgrzewam większą patelnie i wlewam na nią olej. Smażę na niej ziemniaki z obu stron.
  7. To tyle! Usmażone ziemniaki z patelni łączę z cebulką i pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.