Pesto ze szpinaku

Pesto ze szpinaku

Pesto ze szpinaku

Zauważyłam, że dotąd nie było u mnie na blogu przepisu na pesto ze szpinaku. W sumie nie wiem dlaczego? Takie właśnie pesto ze szpinaku jest proste i szybkie w wykonaniu. Łatwe dania są moją specjalnością.  Zdecydowanie mogę powiedzieć, że wyszło pyszne, jak z resztą nieskromnie powiem, także reszta moich pesto, które dotychczas pojawiły się na blogu. A jakie pesto jest twoim ulubionym? Możliwości jest wiele, na przykład z suszonymi pomidorami, pietruszką, szpinakiem, rukolą, listkami rzodkiewki czy może bazylią? Na moim blogu pojawiły się już przepisy na różne pesto: pesto z suszonych pomidorów, pesto z pomidorów, makaron z pesto i zielone pesto, a teraz jeszcze doszło do kompletu pesto ze szpinaku. Każde pesto, które wcześniej wymieniłam różni się od siebie w smaku, czasami w konsystencji. Jednak bez wyjątku są bardzo smaczne i idealnie komponują się z wieloma posiłkami. Można go stosować do makaronu, ryżu, kanapek czy różnych innych dań, do których tak samo, świetnie się nadaje!

Pesto ze szpinaku

Pesto ze szpinaku – skład:

  • 200 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 80-100 ml oleju
  • 1/2- 2/3 szklanki nerkowców

Pesto ze szpinaku –przepis:

  1. Nerkowce wsypuję na suchą patelnie i porządnie je prażę, studzę, by nie były zbyt gorące.
  2. Czosnek obieram.
  3. Wszystkie składniki wkładam do blendera i blenduję na gładką masę.
  4. Moje pyszne pesto ze szpinaku jest gotowe, więc polecam je serdecznie bo VegeMi smakuje 🙂
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Pesto ze szpinaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.