Przejdź do treści

Kotlety z ryżem

  • przez
Kotlety z ryżem
Kotlety z ryżem

Dzisiaj przepis na wegańskie kotlety z ryżem i kukurydzą. Doszłam do wniosku, że pokaże dzisiaj właśnie kotlety z ryżem, kukurydzą i warzywami, bo może potrzebujecie takiego przepisu i pyszne kotlety znajdą się także na waszym świątecznym stole. Mi osobiście bardzo ale to bardzo smakowały! Przez cały dzień mogłam jeść tylko to, nawet bez żadnych sosów, na ciepło i zimno. Jakie są Twoje ulubione kotlety? Na moim blogu pojawił się już różne przepisy na wegańskie kotlety: kotlety z kaszy gryczanej, kotlety z pieczarkami, kotlety z ziemniakami, kotlety z ziemniakami i fasolą, kotlety z kalafiora, kotlety ziemniaczane oraz kotlety z fasoli. Świetne jest to, że można zmieniać, rozwijać i udoskonalać kombinacje smakowe kotletów! Dlatego nigdy dość przepisów na różne kotlety. Każde są pyszne o ile dobrze doprawione i ukształtowane. Z ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jaglaną z fasolą, tofu, soczewica, ciecierzycą i soją Zapraszam serdecznie na mój pyszny przepis na wegańskie kotlety z ryżem i kukurydzą:

Kotlety z ryżem

Kotlety z ryżem – składniki:

  • 1 słoik lub puszka kukurydzy (240-250g)
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli kala namak
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej

Kotlety z ryżem – przepis:

  1. Gotuję ryż – wsypuję ryż do zagotowanej wody, zamykam pokrywka i gotuję 10 minut. Musi być miękki.
  2. Obieram 2 cebule, szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  3. Na patenie wlewam olej i podsmażam na nim cebule aż będą złote. Dodaję obrane i starte w melakserze albo na tarce, marchewki.
  4. Ze słoika z kukurydzą odlewam zalewę i do miski wsypuję kukurydzę, cebulę, sól kala namak, posikaną natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną.
  5. Nakładam rękawiczkę i wszystko dokładnie mieszam.
  6. Z masy formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt gęsta trochę wody lub płynu z kukurydzy.
  7. Na patelni rozgrzewam olej.
  8. Smażę wegańskie kotlety z ryżem i kukurydzą z obu stron na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *