Przejdź do treści

Gołąbki z kaszą gryczaną

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną

Dzisiaj na moim blogu przepis na gołąbki z kaszą gryczaną. Przygotowałam moje pyszne gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i suszonymi grzybami. Wiem wiem, inne gołąbki na moim blogu pojawiły się około 3 dni temu, więc teraz powinno być coś innego. Jednak tamte właśnie, gołąbki z ryżem i kukurydzą zasmakowały mi tak bardzo, że zachęciły mnie, aby zrobić gołąbki ponownie. Tym razem zupełnie inną wersję. Na moim blogu można znaleźć różne przepisy z połączeniem składników: kasza gryczana + pieczarki. To dlatego że to połączenie jest po prostu przepyszne! Staram się, aby moje przepisy były jak najsmaczniejsze, uznałam że to połączenie znowu powinno się pojawić. Z czym najczęściej jecie kaszę gryczaną? Ja chyba właśnie z sosem grzybowym albo w chwili, kiedy nie ma się pod ręką żadnych pieczarek, po prostu z sosem pomidorowym albo olejem. Zapraszam na mój przepis!

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną – składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 słoik ugotowanej czerwonej fasoli (240g)
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2 małe cebule

Gołąbki z kaszą gryczaną – przepis:

  1. Gotuję 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej w 3,5 szklanki wody.
  2. W młynku do kawy mielę suszone grzyby.
  3. Pieczarki oczyszczam.
  4. Pieczarki szatkuję ręcznie albo w melakserze.
  5. Do malaksera wkładam fasolę z zalewą i miksuję na jednolita masę.
  6. Cebulę obieram i również szatkuję.
  7. Na patelnię wlewam olej. Zaczynam podsmażać na nim cebulę. Gdy cebula zacznie się robić brązowa, wsypuję pieczarki i podsmażam je razem.
  8. Do dużej miski wsypuję kaszę gryczaną, trochę soli, cebulę razem z grzybami, fasolę zmiksowaną i zmielone w młynku grzyby.
  9. Nakładam rękawiczkę i wszystko dokładnie mieszam.
  10. Z masy formuję kulki i zawijam je w kapustę.
  11. Na dno garnka wkładam 2 liście kapusty i układam na nim wszystkie gołąbki.
  12. Wlewam wodę po gotowaniu kapusty do gołąbków. Tyle, aby sięgnęła wyżej niż do połowy gołąbków.
  13. Wszystkie gołąbki gotuję około 30 min.

Pozdrawiam VegeMi.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *