Ziemniaki z sosem

  • by
Ziemniaki z sosem

Ziemniaki z sosem

Dzisiaj mam dla was ziemniaki z sosem grzybowym a konkretnie z sosem pieczarkowym. Zazwyczaj wszystkie sosy, czy to grzybowe czy pomidorowe, jadam z makaronem. Nastąpił dlatego czas na miłą odmianę, którą są ziemniaki! Uwielbiam przygotowywać takie przepisy jak dzisiejsze ziemniaki z sosem, ponieważ są one bardzo szybkie i pyszne! Dlatego też idealne, kiedy ktoś wraca ze szkoły, pracy czy po prostu nie chce mu się gotować. Może sobie wtedy przygotować w krótkim czasie smaczne jedzenie! Z czym zazwyczaj jecie ziemniaki? Myślę, że większość ludzi, tak jak ja, zwyczajnie w formie puree. Jednak fajnie jest je zastąpić czymś o wiele zdrowszym, mniej kalorycznym i mniej tłustym. Bez zbędnego przedłużania więc, zapraszam do przepisu 🙂

Ziemniaki z sosem

Ziemniaki z sosem – skład:

  • 600g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 400 ml tłustego mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej według upodobania)
  •  olej do smażenia
  • szczypiorek lub dymka

Ziemniaki z sosem – przepis:

  1. Cebulę obieram i kroję w talarki.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę, aż będzie złota.
  3. Pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plastry.
  4. Do cebuli dorzucam pieczarki i razem podsmażam.
  5. Dolewam mleko kokosowe, dodaję przepuszczony przez praskę obrany czosnek
  6. Na sam koniec doprawiam solą i pieprzem.
  7. Gotuję ziemniaki i dodaję do nich sos.
  8. Na talerzu układam ziemniaki, dodaję sos i posypuję szczypiorkiem i tak oto ziemniaki z sosem mogę podawać!
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.