Wegański sos z fasolą

  • by
Wegański sos z fasolą

Wegański sos z fasolą

Dzisiaj na moim blogu sos w którym wprost nie mogło zabraknąć fasoli i świeżych pomidorów! Powstał wegański sos z fasolą tak szybko i z zaskoczenia, bo plany były inne. U mnie w domu, kiedy nikomu nie chce się nic gotować, często przygotowujemy makaron z jakimś sosem. Raz z ostrzejszym takim, jak arrabiata, czasem łagodniejszym, jak roślinne bolognese a czasem z różnymi dostępnymi w lodówce dodatkami. Ponieważ wszyscy u nas lubią fasolę i sos pomidorowy, to mogę stwierdzić, że takie połączenie jest dla nas idealne!  Zastanawiam się nad tym, czego nie może zabraknąć w twoim idealnym sosie do makaronu? Tofu, marchewki, pomidorów, czosnku, pietruszki, ciecierzycy a może papryki? Mój wegański sos z fasolą powstał ze świezych pomidorów, cebuli i został podany z makaronem, bo tak lubimy najbardziej!

Wegański sos z fasolą

Wegański sos z fasolą – składniki:

  •  5 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1-2 słoiki lub puszki ugotowanej fasoli
  • 1 plaska łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • chili w proszku lub świeże jak u mnie
  • 1 opakowanie dowolnego makaronu
  • sól do smaku
  • szczypiorek do posypania, może być kolendra, pietruszka lub dymka

Wegański sos z fasolą – przepis:

  1. Pomidory myję i przekrawam na kilka części.
  2. Cebulę kroję w piórka.
  3. Cebulę podsmażam na złoty kolor z oleje. Dodaję pomidory i duszę aż puszczą sok i staną się miękkie.
  4. Do całości dodaję wędzoną paprykę i papryczkę chili.
  5. Na sam koniec wystarczy dodać trochę soli do smaku.
  6. Gotuję makaron.
  7. Mój wegański sos z fasolą podaję razem z ugotowanym makaronem i posypany poszatkowanym szczypiorkiem!
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.