Wegańskie pesto z pietruszką

Wegańskie pesto z pietruszką

Wegańskie pesto z pietruszką

Ach, jak dawno już nie było żadnych przepisów na pesto! Myślę, że już dużo osób stęskniło się za takim łatwym dodatkiem i w efekcie ważnym składnikiem dania,  jak pesto. Tym razem będzie to pesto z pietruszką a dokładnie z natki pietruszki. Takie proste, pyszne, klasyczne i wszystkim dobrze znane. Z czym zazwyczaj jadasz pesto? Zapewne z makaronem, ryżem, z czym jeszcze? Ja bardzo lubię go z makaronem, czasami mieszam z majonezem i powstaje dodatek do sałatek. Niemniej wersja z makaronem, najlepiej spaghetti sprawia, że powstaje pyszne danie, oleiste i pełne smaku! Do mojego dzisiejszego pesto dodałam również prażone orzechy nerkowca. Dadzą one strukturę i prażony smak, który jest moim zdaniem świetny i niezastąpiony! Możesz użyć też innych orzechów ale ja lubię te akurat! Nie raz jemy je nawet z rodziną jako przekąskę w trakcie dnia lub przy rozmowie ze znajomymi.

Wegańskie pesto z pietruszką

Wegańskie pesto z pietruszką – składniki:

  • 1 duży pęczek pietruszki (lub 3 mniejsze)
  • 1 garść nerkowców
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • pół szklanki oleju
  • 2 małe łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki płatków drożdżowych
  • sól do smaku

Wegańskie pesto z pietruszką – przepis:

  1. Orzechy nerkowca prażę na patelni.
  2. Wyciskam 2 łyżeczki soku z cytryny.
  3. Czosnek obieram.
  4. Wszystkie składniki wrzucam do blendera.
  5. Pesto blenduje na gładką masę. Jeśli jest za gęste, w trakcie blendowania dolewam trochę oliwy lub oleju.
  6. Gotowe! Moje pesto z pietruszką jest gotowe do zjedzenia jako pyszny dodatek lub główny składnik dania!
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Wegańskie pesto z pietruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.