Przejdź do treści

Wegański smalec

Wegański smalec
Wegański smalec

No to dzisiaj pokażę dla odmiany jak zrobić wegański smalec. Fajny wyjątkowo wegański smalec jest idealnym zastąpieniem tradycyjnego smalcu z tłuszczu wieprzowego. Mój domowy smalec wegański powstał na bazie oleju kokosowego, cebuli i jabłek. To właśnie dzięki podsmażonej cebuli ma taki fajny posmak i zapach, a dzięki jabłku, ma słodki smak. Do tego dochodzi jeszcze bardzo delikatny posmak kokosa z oleju, chociaż polecam wybrać w sklepie olej bezwonny. Jeden z członków mojej rodziny (dokładnie dziadek) przepada za smalcem wegańskim. Zaczęło się od kupna gotowego ze słoika, a skończyło się na wymyśleniu własnego, domowego, wegańskiego, pysznego smalcu z jabłkami i cebulką, mniam!

Wegański smalec

Wegański smalec – składniki

  • 250g oleju kokosowego bezwonnego
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego lub innego
  • 3 cebule
  • 1 jabłko

Wegański smalec – przepis

  1. Cebule obieram i szatkuję w melakserze.
  2. Na patelnię wlewam olej słonecznikowy.
  3. Smażę cebule na złoty kolor.
  4. Jabłko ścieram na tarce ze skórką lub bez.
  5. Dodaję do cebuli.
  6. Chwilę przesmażam na patelni.
  7. Dodaję olej kokosowy i czekam aż się rozpuści. Mieszam.
  8. Przekładam do słoika i wkładam do lodówki czekając aż stężeje.
  9. Wegański smalec z oleju kokosowego jest idealnym zamiennikiem na kanapki, należy go posolić i podać z ogórkiem kiszonym lub cebulką!

2 komentarze do “Wegański smalec”

  1. Ta kanapka wygląda bosko. Lubię zaglądać na tą stronę. Moc vege jest z Tobą! Pozdro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *