Przejdź do treści

Sos z soczewicy

Sos z soczewicy
Sos z soczewicy

Oto przepis na wegański sos z soczewicy pyszny, pikantny i aromatyczny. Sos z soczewicy jest bardzo podobny do curry z soczewicy z warzywami, który znam z kuchni indyjskiej. Gdy włożysz łyżkę do ust zamoczoną w sosie, okaże się, że na początku jest bardzo łagodny, wręcz słodko, dopiero po chwili pojawia się bogaty pikantny smak. Uzyskasz taki efekt stosując pastę curry , którą kupić można na allgro lub w sklepach internetowych. Jeżeli nie lubisz ostrych smaków i wybierasz łagodne, możesz użyć do tego dania przyprawy curry w proszku, dostanie łagodne w każdym większym markecie, ponieważ większość popularnych marek ma je w swojej ofercie.  U nas w domu pasty curry zarówno czerwona jak i żółta są uwielbiane przez domowników. W lodówce stoi kilka słoików zaraz obok past miso w wielu kolorach. Zawsze wszystko przygotowane z udziałem curry znika z talerzy i bezpośrednio z garnka. Uznałam więc, że ugotuję specjalnie sos z soczewicy taki z curry aby smakował wyjątkowo.

Sos z soczewicy

Sos z soczewicy – składniki

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 800ml wody
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 1 czubata łyżka przyprawy żółtej curry
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju

Sos z soczewicy  – przygotowanie

  1. Obieram 2 cebule i szatkuję w melakserze.
  2. Podsmażam cebule aż będzie złota.
  3. Na patelnie do cebuli wlewam 1 puszkę pomidorów.
  4. Do garnka wlewam 800 ml wody, wsypuję 400g zielonej soczewicy. Gotuję przez 15 minut.
  5. Gdy soczewica jest już gotowa, cebule z pomidorami dodaję do jednego garnka z soczewicą.
  6. Wlewam mleko kokosowe, dodaję pastę curry, wędzoną paprykę i sól. Mieszam i zagotowuję.
  7. Sos z soczewicy polecam podawać razem z ugotowanym na sypko ryżem.

2 komentarze do “Sos z soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *