Wegańska zapiekanka ziemniaczana

Wegańska zapiekanka ziemniaczana

Wegańska zapiekanka ziemniaczana

Dzisiaj przepis na coś, czego jeszcze nigdy na blogu nie pokazywałam, oto wegańska zapiekanka ziemniaczana z tofu. Ponieważ w domu mam dużo młodych ziemniaków, a przypomniało mi się jak kiedyś z moją mamą zrobiłam pewną pyszną zapiekankę ziemniaczaną uznałam, że dzisiaj zrobię ją po swojemu. Zapiekanka ziemniaczana w wersji wegańskiej razem z tofu, smażoną cebulą i sosem zagęszczającym na bazie tłustego mleka kokosowego. Ja bardzo lubię jeść zapiekanki z rożnymi sosami, takimi jak sos sojowy, sos tamari, grzybowym lub pomidorowy. Moim zdaniem pasują do niej wyśmienicie, wiec takie połączenie serdecznie mogę polecić 😉 Zapraszam na mój wymagający poświęcenia czasu ale za to bardzo pyszny przepis na wegańską zapiekankę ziemniaczaną.

Wegańska zapiekanka ziemniaczana

Wegańska zapiekanka ziemniaczana – składniki:

  • 1200 g ziemniaków
  • 300 mleka kokosowego
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej lub mąki ziemniaczanej
  • 400 g tofu wędzonego
  • 2-3 łyżeczki soli kala namak
  • 4 łyżki oleju
  • masło wegańskie lub olej do wysmarowania blaszki

Wegańska zapiekanka ziemniaczana – przepis:

  1. Gotuję i obieram ziemniaki.
  2. Tofu rozgniatam widelcem lub szatkuję w melakserze.
  3. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  4. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  5. Przestudzone ziemniaki kroję w miarę grube plastry.
  6. Blaszkę w której będę piec zapiekankę smaruję masłem lub olejem.
  7. W wysmarowanej blaszce układam ziemniaki, na nich pół tofu i cebulę, ziemniaki, znowu tofu plus dodatki i na końcu ziemniaki. Tak, by na dnie i na wierzchu były ziemniaki.
  8. W małej miseczce dokładnie mieszam mleko kokosowe, mąkę i sól kala namak.
  9. W miarę równomiernie wlewam zawartość miseczki do blaszki.
  10. Nożem podważam najgłębszą warstwę w różnych miejscach tak, by płyn wpłynął również w inne, głębsze warstwy zapiekanki (musi być tyle masy by wlana sięgała do poziomu ostatniej warstwy).
  11. Całość piekę w temperaturze 190 stopni przez godzinę.
  12. Moja wegańska zapiekanka ziemniaczana jest pyszna!
Inne przepisy Vegemi:

11 myśli na “Wegańska zapiekanka ziemniaczana”

  1. Robie podobna, pycha. Polecam dać surowe ziemniaki pokrojone w plastry, upieką się (nigdy nie gotowałam przed), a mniej roboty 🙂

  2. Jesteś genialna😍😍 Jakbym chciała,żeby ktoś mi tak gotował, choć może lepiej nie, bo przez drzwi bym nie przeszła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.