Przejdź do treści

Sushi bowl

  • przez
Sushi bowl
Sushi bowl

Dzisiaj zapraszam was na prostszą wersję sushi, czyli sushi bowl. Robienie sushi, to zazwyczaj półdniowe przedsięwzięcie zawijania składników w glony nori. Dlatego taka wersja jest o wiele prostsza i szybsza szczególnie dla tych, którzy przygotowywania ich zbytnio nie lubią. Sushi Bowl jest idealnym pomysłem choćby wtedy, kiedy została wam resztka ryżu, z którym nie wiecie co zrobić. Wystarczy do niego wtedy dokroić resztę produktów i ze zwykłego ryżu postaje bogata w różnorodność miska sushi. Ze względu na to, że jestem weganką, do mojego dania użyłam tofu zamiast ryby. Wy jednak możecie dowolnie je modyfikować i zmieniać produkty tak, by trafiało najbardziej w wasze gusta 🙂

Sushi bowl

Sushi bowl – składniki:

  • 1/2 tofu wędzonego
  • 1/3 surowego ogórka
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • marynowana imbir
  • rzodkiewki surowe
  • marynowana rzodkiew
  • ryż kleisty
  • sos tamari
  • glony nori
  • sezam
  • szczypiorek

Sushi bowl – przepis:

  1. Tofu kroję w drobną kostkę.
  2. Liście sałaty myję i kroję w poprzek na średnie kawałki.
  3. Kroję marynowaną rzodkiew w plasterki po czym przekrawam plasterki na 4 części.
  4. Rzodkiewki myję i kroję w plasterki.
  5. Ogórka myję i roję go w plasterki.
  6. Norki kroję na długie kawałki lub rwę na małe kawałki.
  7. Gotuję ryż kleisty: ryż przesypuję do garnka i płuczę dwa razy zimną wodą. Nalewam nową wodę go garnka z ryżem i wstawiam na gaz. Gotuję kilka minut od zagotowania po czym wyłączam gaz i zostawiam ryż pod pokrywką.
  8. Wszystkie składniki łączę w jednej misce. Do tego dodaję marynowany imbir, poszatkowany szczypiorek i całość posypuję sezamem.
  9. Sushi bowl jest już gotowe!