Przejdź do treści

Knedle z truskawkami

  • przez
Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami

Oto coś, czego na moim blogu jeszcze nie było, czyli knedle z truskawkami. Matko, jak ja dawno knedli nie jadłam! Czerwcowy sezon truskawkowy trwa w najlepsze, więc świeże owoce trzeba wykorzystać! One sprawdzą się w przypadku klusek najlepiej i najsmaczniej, ale te mrożone również można użyć. Knedle z truskawkami mają wyjątkowo nieskomplikowany skład, co sprawia, że ich przygotowanie staje się prostsze. Moja rodzina stwierdziła, że przygotowywanie knedli jest po części nudne, ponieważ potrzebne jest w nich dużo lepienia. Mi się to natomiast podoba. Moim zdaniem takie spokojne lepienie kulek potrafi być odprężające 🙂 A wy? Lubicie lepienie w kuchni, czy raczej jest to dla was żmudny proces? Bez zbędnego przedłużania, zapraszam na przepis na knedle z truskawkami bezglutenowe w moim wypadku 🙂

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami – składniki:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 blaszki mąki mieszanki bezglutenowej (ja użyłam takiej do chleba)
  • truskawki
  • mleko kokosowe lub jogurt do podania
  • cukier do posypania

Knedle z truskawkami – przepis:

  1. Ugotowane ziemniaki obieram i przepuszczam przez praskę lub mielę w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Ziemniaki przekładam do blaszki/miski. Przygniatam je do dna i dzielę na równe 4 części. Jedną z nich wyciągam i w jej miejsce sypię mąkę bezglutenową lub ziemniaczaną. Wyciągniętą ćwiartkę ziemniaków wkładam z powrotem do miski z ziemniakami i mąką i wyrabiam ciasto.
  3. Truskawkom odrywam szypułki i myje je na sicie.
  4. Czas na kręcenie knedli. Mój sposób jest taki, że nabieram sobie na rękę ciasto, ukręcam z niego kulkę, rozgniatam uformowaną kulkę na dłoni, na sam środek kładę truskawkę i zaklejam ją. Na tym etapie zapewne będzie wyglądała jak truskawka w mało estetycznym pierogu, dlatego całość jeszcze raz formuję w kulkę tak samo, jak na początku. Czynność powtarzam z każdą truskawką aż skończy mi się ciasto.
  5. Do dużego garnka wlewam wodę i czekam do zagotowania. Do gotującej się wody ostrożnie wkładam knedle i gotuje je około 4 minuty od wypłynięcia wszystkich nad wodę. Jeżeli macie dużą rozbieżność wielkości knedli, możecie gotować je w kilku partiach: małe razem, średnie razem i tak samo duże razem 🙂
  6. Knedle z truskawkami są już gotowe 🙂 podaje je polane mlekiem kokosowym i cukrem.