Placki ziemniaczane z pieczarkami
Na wczorajszą kolację przygotowałam placki ziemniaczane z pieczarkami. Usiedliśmy wszyscy głodni w kuchni i zaczęliśmy myśleć, co by tu na szybko przygotować. Ze względu na to, że mieliśmy w lodówce sporo ziemniaków, to decyzja padła właśnie na placki ziemniaczane z pieczarkami. Z czym najczęściej jadacie placki? Z cukrem, solą, grzybami czy może jeszcze czymś innym? W mojej rodzinie na przykład zdania są podzielone. Część woli jeść na słodko a inni na słono lub wytrawnie. I co ciekawe, zazwyczaj jest tak, że preferuje się jedną opcję a unika jak ognie drugiej. Placki ziemniaczane z pieczarkami są świetną alternatywą, jeśli lubicie grzyby a dodatek w postaci zwykłego jogurtu lub śmietany wam się znudził.
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Placki ziemniaczane z pieczarkami – składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki mieszanki bezglutenowej
- sól
- olej do smażenia
Sos pieczarkowy:
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 100 ml tłustego mleka kokosowego
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz biały lub kolorowy do smaku
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane z pieczarkami – przepis:
Placki ziemniaczane:
- Ziemniaki obieram i blenduje w blenderze na gładką masę.
- Do masy w blenderze dosypuję mąkę i dużą szczyptę soli. Mieszam.
- Na rozgrzaną patelnie wlewam olej i smażę na niej placki.
Sos pieczarkowy:
- Cebulę obieram i szatkuje ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę, aż będzie złota.
- Pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plastry.
- Podsmażam pieczarki.
- Na patelnie z pieczarkami wlewam pół puszki mleka kokosowego, dodaje przepuszczony przez praskę obrany ząbek czosnku, wsypuję garść poszatkowanej natki pietruszki oraz wcześniej podsmażoną cebulę.
- Na sam koniec całość doprawiam solą i pieprzem.
- Sos z pieczarkowy podaję razem z usmażonymi plackami.