Przejdź do treści

Makaron z pastą

Makaron z pastą
Makaron z pastą

Kiedy za oknem upał, najczęściej sięgamy po proste i szybkie przepisy by nie musieć spędzić za dużo czasu w rozgrzanej kuchni. Takim ekspresowym przepisem jest właśnie makaron z pastą, bo jak dobrze już wiemy, przygotowanie makaronu jest jednym z najszybszych dań. Dzisiaj jest on z pietruszką oraz tofu, dzięki temu jest delikatny jak i wyrazisty jednocześnie. Uważam, że robienie warzywnych i ziołowych past jest bardzo uniwersalne, ponieważ daje możliwość stworzenia z nimi różnych dań. Można posmarować kanapkę, rozwodnić i dodać do makaronu, ryżu, kasz czy użyć jako dipu do przekąsek. Pietruszkę często kupujemy w Selgrosie w wielkich pęczkach. Jest ona dostępna przez cały sezon, dlatego dania z nią są zawsze na czasie. Jednak nigdy całej od razu nie zużywamy, tylko część przed gotowaniem odkładamy dla naszych świnek morskich, by one również miały coś na obiad 😀 A teraz bez zbędnego przedłużania zapraszam na makaron z pastą 🙂

Makaron z pastą

Makaron z pastą – składniki:

  • 2 opakowania wędzonego tofu
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 2 małe cebule
  • 150 m  oleju + olej do smażenia
  • 1/2 kubka wody lub bulionu warzywnego
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • orzechy laskowe
  • sól
  • pieprz
  • ulubiony makaron

Makaron z pastą – przepis:

  1. Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż stanie się złota.
  3. Do melaksera wkładam wszystkie produkty oprócz orzechów laskowych oraz bulionu.
  4. Rozdrabniam na gładką masę.
  5. Do uzyskanej masy dodaję 1/2 kubka wody lub bulionu by pasta miała rzadszą konsystencje.
  6. Orzechy laskowe szatkuje na małe kawałki.
  7. Gotuję wybrany makaron.
  8. Makaron z pastą przedkładam na talerz po czym posypuje poszatkowanymi wcześniej orzechami. Smacznego!