Przejdź do treści

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Dzisiaj przychodzę do was z pysznym przepisem na steki z kalafiora czyli pieczonego kalafiora w kawałkach. Jego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. Według mojego przepisu takie kalafior pieczony sam w sobie będzie posiadał intensywny smak, który zawdzięcza harrisie. Jest ona mieszanką przypraw przygotowaną z chili, czosnku, kolendry, kuminu, papryki i soli. Dlatego uważam, że nie ma potrzeby dodatkowego przyprawiania steków z kalafiora. Jeżeli jesteś osobą, która nie przepada za pikantnymi daniami, polecam podać kalafiora razem z ryżem i mlekiem kokosowym lub z kremowym i delikatnym puree dodatkowo. Ich smak z pewnością złagodzi intensywność przypraw, dzięki czemu danie będzie pełne smaku lecz już nie tak intensywne. Do przepisu dodałam również ketchup, by podczas pieczenia skarmelizował się i sprawił, że kalafior będzie słodszy :). Zapraszam na przepis na steki z kalafiora, który wykorzystuję od czasu do czasu, gdy mam ochotę na pyszne jedzenie!

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora – składniki:

  • 1 zwarty kalafior
  • 1,5 łyżki przyprawy harrisa
  • 6 łyżek ketchupu (łagodnego)
  • 60 ml oleju
  • garść orzechów laskowych lub włoskich
  • natka pietruszki

Steki z kalafiora – przepis:

  1. Od kalafiora odrywam liście i ucinam pozostałą, wystającą część głąba.
  2. Kalafiora delikatnie kroję ostrym i długim nożem w pionowe plastry.
  3. Do miseczki dodaję harrisę, ketchup oraz olej.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
  5. Biorę pędzelek kuchenny i rozsmarowuję po każdym plastrze kalafiora sos.
  6. Układam plastry na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i smaruję kalafiory również po drugiej stronie.
  7. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni i piekę kalafiora przez 45min.
  8. Orzechy i natkę pietruszki siekam.
  9. Steki z kalafiora są już gotowe do jedzenia, posypuję je natka pietruszki i orzechami.

19 komentarzy do “Steki z kalafiora”

  1. Ooo…jak się czyta przepis, to brzmi niezwykle smakowicie😁 Jak się patrzy na zdjęcie, to ślinka cieknie…Chyba spróbuję😉👍

  2. Marzena – Zamiast Harrisy według mnie najlepiej się sprawdzi mieszanka przypraw na grilla 😃

  3. Monika – Musi być długi i ostry nóż a kalafior w miarę „zwarty”. Kroje go głąbem do dołu (jak chleb 😉 )

  4. Moja wersja: oliwa, słodka wędzona papryka, sól ziołowa, czosnek niedźwiedzi, posypane sezamem i prażonym słonecznikiem. Pyszotka, dziękuję za inspirację 😘

  5. Justyna – Moja córka ma również alergię więc prażony słonecznik jest u nas dodatkiem nawet do pesto 🙂

  6. Vegemi – nie lubię sezamu 😃 a na nerkowce też mam szlaban. Chyba jedyne jakie nic mi nie robią to pistacje. Spróbuję chyba z opcją poniżej, czyli słonecznikiem, zwłaszcza że go lubię.

  7. Anna – o słoneczniku pisałam że spróbuję 😉 pestki dyni zostawię na kolejną próbę w razie co 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *