Przejdź do treści

Bigos ze śliwkami i grzybami

Bigos ze śliwkami i grzybami

Bigos ze śliwkami i grzybami

Przychodzę dzisiaj z przepisem, takim tradycyjnym i idealnym na święta! Mój przepis na bigos ze śliwkami i grzybami prawdopodobnie różni się od tych powszechnie znanych, ponieważ nie ma w nim ani mięsa, ani smalcu, ani kiełbasy czy boczku. Oczywiście, jeśli chcecie to nic nie stoi na przeszkodzie, abyście sami je dodali, jeśli czujecie taką potrzebę. Mój bigos powstał z kapusty kiszonej, dodałam do niego śliwki wędzone oraz grzyby suszone, dzięki którym ma on jeszcze więcej wyjątkowego smaku. Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią bigos kwaśny i na tych, którzy wolą go w słodkiej wersji. Jeżeli wolicie tą drugą, możecie jeszcze dodać do niego owoce takie jak jabłka, gruszki, rodzynki, morele suszone, gruszki czy jeszcze więcej śliwek węgierek. W mojej rodzinie wszyscy z chęcią jedzą w bigos pod różnymi postaciami, a w szczególności moja mama i babcia. A ty? Z jakimi dodatkami robisz bigos?

Bigos ze śliwkami i grzybami

Bigos ze śliwkami i grzybami – składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 200 g śliwek wędzonych
  • garść lub dwie suszonych grzybów
  • 2 cebule (ja użyłam cukrowych)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól i czarny pieprz

Bigos ze śliwkami i grzybami – przepis:

  1. Kapustę kiszoną kroję i wkładam do garnka.
  2. Cebule obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  3. Wkładam poszatkowaną cebulę do garnka razem ze śliwkami, pokruszonymi grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą.
  4. Do garnka dolewam 2-3 szklanki wody.
  5. Wstawiam garnek na mały gaz i gotuję pod przykryciem około 2-2,5 godziny.
  6. Mój przepis na bigos ze śliwkami i grzybami jest już gotowy! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.