Przejdź do treści

Makaron z sosem pieczarkowym

  • przez

Makaron z sosem pieczarkowym

Na dzisiejszy obiad przygotowałam makaron z sosem pieczarkowym. Przyznaję, że ostatnio mam wielką ochotę na makaron. I to w dodatku w najbardziej kalorycznych możliwych wersjach. Pewnie to dlatego, że staram się jeść właśnie małokalorycznie. Wiadomo, organizm wcale nie chce mi tego ułatwić 😉 Wyszłam dlatego z założenia, że i tak przygotuję makaron, tylko z czymś innym. Przecież nie musi być koniecznie z tłuszczem by był pyszny! Podałam go dlatego dzisiaj z grzybami i mlekiem kokosowym, dzięki czemu jest delikatny ale i pełen smaku. W jakiej formie najczęściej jadasz pieczarki? W formie zupy, sosu, w gulaszu, z makaronem a może jeszcze w innej formie?

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym – składniki:

  • 400g pieczarek
  • 300ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • sól

Makaron z sosem pieczarkowym – przepis:

  1. Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry.
  2. Na patelnie wlewam olej i zaczynam podsmażać pieczarki.
  3. W międzyczasie szatkuję szczypiorek.
  4. Gdy pieczarki zaczną robić się ładnie złoto-brązowe patelnie przekładam na mniejszy gaz.
  5. Na patelnie dolewam mleko kokosowe, dosypuje szczypiorek i czosnek w proszku.
  6. Całość mieszam i podgrzewam razem jeszcze przez chwilę.
  7. Mając już gotowy sos, wystarczy wyłącznie dogotować ulubiony makaron. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *