
No to teraz przepis na pyszny i pożywny sos pomidorowy z fasolą. Sos pomidorowy z fasolą wegański i bezglutenowy dodam, bardzo mi smakował. Takie proste połączenia a takie udane. Już na moim blogu pojawiły się już przepisy na fasolę z sosem, a konkretnie: czerwona fasola z sosem pomidorowym, makaron z fasolą i pomidorami, fasola z pomidorami oraz pyszna fasola z tofu i warzywami. Jak często jadasz fasole z sosem? Pamiętasz aby w twojej wegańskiej diecie było odpowiednio dużo białka roślinnego ze strączków? Ja uwielbiam fasole, soczewicę i ciecierzycę tak razem z moim tatą, może je jeść już na śniadanie. Nie raz gdy jestem głodna, a nie ma co jeść na szybko, to robię właśnie taką lub podobną fasolę z sosem, do tego jeszcze dogotowuję ryz lub makaron i super danie gotowe. Sos pomidorowy z fasolą można doprawić tak mocno, jak lubi się najbardziej. Może być bardziej lub mniej słodki, ostry, wyrazisty, łagodny, aromatyczna, słona czy kwaskowy w smaku. Także orientalny! Zapraszam na mój pyszny przepis na sos pomidorowy z fasolą w wersji domowej na szybko.
Sos pomidorowy z fasolą
Sos pomidorowy z fasolą – składniki:
- 1 słoik fasoli (240g)
- 1 opakowanie passaty lub pomidorów krojonych (około 500 g)
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cukru lub syropu klonowego (dla podkreślenia słodyczy pomidorów)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1 ostra papryczka (kilka plasterków)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- Olej
Sos pomidorowy z fasolą – przepis:
- Cebule obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze w kostkę.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebule aż będzie złota.
- Usmażoną cebulę zostawiam na gazie i dolewam krojone pomidory, dodaję cukier, czosnek przepuszczony przez praskę, posiekaną ostrą paprykę, wędzoną paprykę w proszku, koncentrat pomidorowy, kolendrę, kumin, fasolę i trochę soli do smaku.
- Zagotowuję, trzymam na gazie przez 5 minut, żeby smaki się połączyły.
- Gotowe! Nakładam sos pomidorowy z fasolą można wcinać, polecam VegeMi!