Przejdź do treści

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym

Dzisiaj przychodzę z przepisem na fasole w sosie pomidorowym, którą bardzo lubię. Fasola w sosie pomidorowym jest aromatyczna i można ją doprawiać tak, jak się najbardziej lubi. Na ostro, na słodko, bardziej lub mniej kwaśną. Czasami można użyć więcej cebuli, czosnku a nawet jabłka. Fasola w sosie pomidorowym może być bogatsza w chili i wędzoną paprykę, wtedy będzie bardziej słodka z fajnym posmakiem wędzonki. Pokażę wam, jak ją zrobić w mojej wersji, łatwą i smaczną J

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym – składniki

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 słoik czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • około 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • szczypta przyprawy chili

Fasola w sosie pomidorowym– przepis

  1. Cebulę kroję w piórka.
  2. Rozgrzewam patelnie razem z olejem.
  3. Smażę cebulę, aż nie stanie się złota.
  4. Wrzucam do cebuli pomidory z puszki.
  5. Dodaję wszystkie przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  6. Duszę przez 15 minut.
  7. Dodaję fasolę ze słoika.
  8. Fasola w sosie pomidorowym jest gotowa.

2 komentarze do “Fasola w sosie pomidorowym”

  1. Pingback: Sos pomidorowy z fasolą - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *