Przejdź do treści

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami

Dzisiaj pokażę wam przepis na ryż z warzywami, który bardzo lubię. Dzisiejszy ryż z warzywami jest wyrazisty w smaku, obłędnie pyszny, sycący, z sosem sojowym jako źródłem umami (piątego smaku). Już nie raz spotkałam się z przeróżnymi wersjami ryżu z dodatkami warzywami, ziołowymi i owocowymi. Niektóre smaczniejsze, niektóre mniej. Pierwsze ze smażonymi warzywami, drugie z grillowanymi a trzecie z duszonymi – jeden ryż a tyle mozliwości 🙂 Uznałam więc, że sama tym razem zrobię moją wersję takiego ryżu, który będzie dla mnie jak i dla mojej rodziny najlepszy. Mój dzisiejszy ryż jest bardzo sycący, gęsty, dość tłusty (w moim przypadku)  i gorący. Słowem taki, jaki na zimną pogodę  jak teraz, jest wprost idealny. Muszę się otwarcie przyznać, że po zrobieniu go w porcji „normalnej” drugiego dania gotowałam już podwójną ilość za jednym zamachem. I co dziwne, został zjedzony szybciej niż wtedy, gdy był w mniejszej ilości 🙂 . A ty? Jakie warzywa najbardziej lubisz jeść z ryżem?

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami – składniki:

  • 1 szklanka ryżu + 2,2 szklanki wody
  • 1 cukinia
  • 1 duża marchew lub 2 średnie
  • 1 papryka
  • 2 małe cebule
  • 1-2 słoiki kukurydzy (może być z puszki)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
  • sos tamari do smaku
  • 8 łyżek oleju
  • sól i pieprz

Ryż z warzywami – przepis:

  1. Myję dokładnie wszystkie warzywa (oprócz cebuli).
  2. Wstawiam na gaz wodę do ugotowania ryżu.
  3. Marchew i cebulę obieram.
  4. Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  5. Paprykę przekrawam na 4 części wzdłuż (lub więcej. Ja miałam paprykę podłużną ale jeżeli macie taką o standardowym kształcie, możecie pokroić na 5-8 kawałków).
  6. Paprykę kroję w poprzek na niewielkie kawałki.
  7. Marchew i cukinię kroję w plasterki i każdy plasterek w około 9 kawałków (2 przekrojenia wzdłuż i 2 w szerz). Muszą być one podobne do wielkości papryki.
  8. Na patelnie wlewam sporą ilość oleju  i wrzucam cebulę oraz marchew. Smażę je dokąd, dokąd cebula nie zacznie się rumienić.
  9. Dorzucam paprykę i cukinię ponownie dolewając trochę oleju.
  10. Smażę jeszcze przez około 5-8 minut.
  11. Dorzucam do całości kukurydzę ze słoika, czosnek, ryż, sól, poszatkowaną natkę pietruszki i dolewam sos tamari.
  12. Całość podsmażam jeszcze przez około 5 minut tak, żeby wszystko było dobrze ciepłe.  Mój pyszny ryż z warzywami jest gotowy do zjedzenia!

1 komentarz do “Ryż z warzywami”

  1. Pingback: Warzywa z ryżem - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *