Gotowana kukurydza

Gotowana kukurydza

Gotowana kukurydza

Dzisiaj na obiad lub kolację dla odmiany gotowana kukurydza z wegańskim masłem lub oliwą, czosnkiem takim pysznym aglio olio. W naszym domu co jakiś czas pojawia się świeża gotowana kukurydza w formie kolb. W sezonie letnim świeże, w pozostałych porach roku mrożone. Nie są one u nas zbyt często, jednak kiedy już są, z przyjemnością gotujemy je i podajemy z takim właśnie aglio olio. Dzięki niemu, kukurydza nabiera głębszego smaku, jest bardziej wyrazista, czosnkowa, oleista i ogółem mówiąc, naprawdę świetna! Kto jadł gotowaną kukurydzę w kolbach i mu posmakowała, koniecznie powinien spróbować również i taką wersję! A ty? Lubisz gotowaną kukurydzę?

Gotowana kukurydza

Gotowana kukurydza – składniki:

  • 6 kolb kukurydzy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • kilka łyżek oleju lub oliwy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól

Gotowana kukurydza – przepis:

  1. Kukurydzę wkładam do wrzącej wody, gotuję od zagotowania przez około 10 minut.
  2. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
  3. Kroję małą ma papryczkę chili na drobne i cienkie plasterki. Ilość plasterków zależy od ostrości papryczki.
  4. Olej, czosnek, chili i szczyptę soli mieszam dokładnie w misce, pod koniec dodaję natka pietruszki. Można też olej podgrzać mocniej na patelni.
  5. Mój prosty przepis jest gotowy. Zostało tylko wyłowić w wrządku kolby kukurydzy i polać je aglio olio!
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Gotowana kukurydza”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.