Przejdź do treści

Rosół z grzybami

Rosół z grzybami
Rosół z grzybami

Dzisiaj, klasyczny w moim domu wegański rosół z grzybami. My najczęściej dodajemy do rosołów różne azjatyckie przyprawy i obowiązkowo suszone grzyby i owoce! Specjalnie dla was dzisiaj przygotowałam pyszny, wegański rosół z grzybami idealny na zimowe wieczory. Wiele moich znajomych, których się pytałam jaki rosół najchętniej jedzą, odpowiadają, że wołowy albo z kurczaka. Nie słyszałam jeszcze nigdy odpowiedzi, że „warzywny” chyba, że od zdeklarowanych wegetarian. Ja za to, od zawsze jadłam tylko warzywny rosół i nigdy nie był on na bazie mięsa. Jestem weganką od urodzenia, więc na sam zapach zupy na mięsie robi mi się niedobrze. A ty? Wolisz rosół z grzybami czy bez grzybów?

Rosół z grzybami

Rosół z grzybami – składniki:

  • 8 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 10-15 grzybów suszonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego

Rosół z grzybami – przepis:

  1. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję na pół.
  2. Cebulę przekrawam na pół (nie obieram jej).
  3. Pora myję i przekrawam.
  4. Z kapusty zdejmuję wierzchnie listki i przekrawam ją na 4 części (używam z nich 2).
  5. Wszystkie powyższe składniki plus grzyby wkładam do dużego garnka i zalewam wodą.
  6. Zupę gotuję około 2 godziny. Smacznego! Wegański rosół z grzybami podaję z makaronem tak, jak jada się rosoły!

3 komentarze do “Rosół z grzybami”

  1. Agnieszka – Tak jak w przepisie, listki laurowe i ziele angielskie. Można również dodać sól i pieprz do smaku.

Możliwość komentowania została wyłączona.