Pasta z buraków

Pasta z buraków

Pasta z buraków

Dzisiaj pasta inna niż zazwyczaj, czyli wegańska pasta z buraków jak hummus. Nigdy na moim blogu pasty z buraków jeszcze nie było w żadnej formie, ani również żadnej do niej podobnej. Zrobiona nie ze zwykłego gotowanego buraka ale z upieczonego bez oleju w piekarniku. Zawiera w sobie smażoną cebulkę i oczywiście ciecierzycę, bo co jak co ale ciecierzycy zabraknąć nie mogło. Jaką pastę na kanapki jadasz najczęściej? Ja zazwyczaj hummusy ale pomysł tej pasty tak mnie skusił, że po prostu musiałam ją zrobić! Jest pyszna i ma ciekawy smak. Ostatnia pasta z cebulą bardzo się wam spodobała więc dzisiaj trochę inna propozycja, lecz równie dobra! Zapraszam na kolejną już pyszną pastę na kanapki 🙂

Pasta z buraków

Pasta z buraków– składniki:

  • 1-2 buraki średniej wielkości
  • 1 słoik lub puszka ciecierzycy ( około 300g netto)
  • 2 małe cebulę
  • olej
  • sól i pieprz mielony
  • troszkę słodkiej wędzonej papryki

Pasta z buraków– przepis:

  1. Buraki myję, przekrawam na 4 części i układam na blaszce do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę przez 30 minut.
  3. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  4. Na patelnie wlewam 4 łyżki oleju i smażę na nich cebulę aż będzie złota.
  5. Do miksera wrzucam ciecierzycę, szczyptę soli, ostudzone w miarę buraki pieczone, usmażoną cebulę, przyprawy i 2 łyżki oleju.
  6. Całość miksuję na gładką masę.
  7. Pyszna pasta jest już gotowa do zjedzenia!, polecam taki hummus z burakami albo pasta z buraków świetnie smakuje i całkiem nieźle się przechowuje w lodówce!
Inne przepisy Vegemi:

4 myśli na “Pasta z buraków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.