Placki z bananami

Placki z bananami

Placki z bananami

Tym razem na obiadokolację przyrządziłam bezglutenowe i wegańskie placki z bananami. Są one świetną alternatywą dla klasycznych racuchów  w szczególności dla tych, którzy nie są fanami jabłek lub nie mają ich aktualnie w domu. Chociaż powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubił by racuchów? 😉 Wydaje mi się, że tak samo lubią je wszyscy młodzi czy to dorośli, czy dzieci, a gust zmienia się tylko w kategorii dodatków do nich 😉  Pomysł na dzisiejsze placki z bananami wziął się z tego, że chciałam pokazać wam na blogu jakiś nowy przepis na wegetariańskie placki. Jednak nie chciałam, żeby były na przykład takie klasyczne placki ziemniaczane, które już są wszystkim dobrze znane. Dlatego moje racuchy albo inaczej packi w dzisiejszej wersji zostały urozmaicone o sojowe mleko waniliowe, banany i drożdże. To  dzięki temu placki z bananami posiadają przeplatający się smak wanilii, fajną puchata konsystencję, delikatną strukturę wzbogaconą o rozpływające się banany!

Placki z bananami

Placki z bananami – składniki:

  • 550ml mleka sojowego waniliowego (lub każdego innego z dodatkiem 1 płaskiej łyżki cukru)
  • 500 ml mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej (ja użyłam Balviten mix for bread)
  • 1 płaska łyżka suszonych drożdży
  • 2 banany
  • olej do smażenia
  • coś do polania albo posypania placków (ja użyłam syropu klonowego)

Placki z bananami – przepis:

  1. Biorę mleko waniliowe i o ile jest z lodówki to podgrzewam je w garnuszku, aż będzie lekko ciepłe.
  2. Banany wyjmuję na blat, tak by zdążyły się podgrzać – jeśli w późniejszym etapie wrzucimy zimne owoce do drożdżowego ciasta, całe opadnie.
  3. W nowym garnku mieszam mąkę, podgrzane mleko i drożdże do puki nie pozbędę się grudek w cieście.
  4. Odstawiam ciasto do piekarnika by wyrosło. W zależności od użytej mąki, okoliczności i temperatury, może to zająć od 20 minut do 1,5 godziny.
  5. Banany kroję w plasterki średniej grubości i dorzucam do wyrośniętego ciasta. Całość mieszam delikatnie łyżką. Zostawiam na 15 minut w cieple.
  6. Na rozgrzaną patelnie wlewam olej i smażę na nim placki z obu stron na średnim gazie.
  7. To wszystko. Moje placki z bananami są już gotowe 🙂 Można je podać z dowolnymi syropami lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.