Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Dzisiejszym przepisem będzie makaron z pieczarkami, jak zawsze wegański. Jest on bardzo prostym, szybkim oraz sycącym daniem, wiadomo makaron, do tego pieczarki, mleko kokosowe i trochę cebuli! Z sosem z jakich grzybów najchętniej zjadasz makaron? Ja lubię z różnymi grzybami ale najbardziej chyba jadam z pieczarkami, rzadziej z mrożonymi grzybami leśnymi. Dlatego właśnie dzisiejszy sos do makaronu został stworzony przeze mnie ze zgrabnych, kształtnych pieczarek. Dodałam do niego również tłuste mleko kokosowe by miał fajny, wygładzony smak i cudowną kremową konsystencję. Jeżeli nie preferujesz sosów z kawałkami grzybów, zawsze możesz zmiksować go blenderem ręcznym na gładką masę. Zapraszam na prosty wegański przepis na makaron z pieczarkami.

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami – składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 250 – 300 ml mleka kokosowego
  • garść natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ulubiona paczka makaronu

Makaron z pieczarkami – przepis:

  1. Gotuje makaron.
  2. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę na niej cebulę aż zacznie się rumienić.
  4. Pieczarki oczyszczam i kroję je w plastry.
  5. Pieczarki podsmażam razem z cebulą.
  6. Pietruszkę szatkuję na desce do krojenia.
  7. Na patelnie wlewam mleko kokosowe, dodaję pietruszkę (jeśli mam ochotę) i sól.
  8. Mój sos podaję razem z makaronem! Pycha! Po prostu makaron z pieczarkami jest świetny jako codzienne danie.
Inne przepisy Vegemi:

3 myśli na “Makaron z pieczarkami”

  1. Dziś mogę również napisać że jest pyszne . Moi mali mężczyźni mimo iż to wybredne łobuzy jedli z apetytem 🙂

  2. Super napisane. Muszę wyrazić uznanie za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.