Przejdź do treści

Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

Dzisiaj zaproponuję przepis na wegański hummus z pieczoną papryką. Chociaż niedawno również pokazałam na moim blogu przepis na inny hummus, to dzisiaj znowu kolejna propozycja. Mamy w domu dużo ekologicznej ciecierzycy w słoikach i aż nie mogłam się powstrzymać by czegoś nowego z nią nie zrobić! Mój dzisiejszy hummus z pieczoną papryką jak nazwa wskazuje, przygotowałam z czerwonej papryki pieczonej przeze mnie w zwykłym piekarniku. Prosto i smacznie! Jaki jest twój ulubiony hummus? Z pieczoną papryką, z pietruszką, z wędzoną papryką, z dużą ilością czosnku, ze szpinakiem – jaki? Ja uwielbiam wszystkie i zawsze robię je w dużych ilościach dla całej rodziny! Zjadamy je na kanapach, z makaronem, ryżem lub po prostu z miski w towarzystwie surowych warzyw.

Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką – składniki:

  • 2 papryki
  • 350 g ciecierzycy odlanej z zalewy
  • 2-4 duże ząbki czosnku (zależy jak dużo czosnku lubisz)
  • 1 łyżka tahiny (możesz pominąć jeśli nie lubisz smaku sezamu)
  • olej do pieczenia
  • sól do smaku

Hummus z pieczoną papryką – przepis:

  1. Papryki wydrążam i kroję w paski średniej długości.
  2. Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
  3. Polewam blaszkę do pieczenia olejem, wkładam paprykę, mieszam i piekę przez 45 minut.
  4. Ciecierzyce odcedzam z zalewy.
  5. Czosnek obieram.
  6. Wszystkie składniki wkładam do miksera i blenduję na gładką masę.
  7. Mój przepyszny wegański hummus z pieczoną papryką jest gotowy!

7 komentarzy do “Hummus z pieczoną papryką”

  1. Ja ostatnio zażeram się hummusem z suszonymi pomidorami 🍅. Rusza sezon na dynię więc pewnie lada dzień i ją dodam do hummusem ( choć nie wiem czy to jeszcze będzie hummus 😅😂😆

  2. Jestem wielką miłośniczką hummusów! Mogła bym je jeść praktycznie do wszystkiego i zawsze 😀 Dziś na pewno zrobię ten hummus! Tak się składa, że akurat kupiłam kilka słoików ciecierzycy 🙂

  3. Masz na blogu wspaniałe przepisy! Sam chciał bym żeby ktoś mi tak gotował ;P Powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *