Przejdź do treści

Makaron po azjatycku

  • przez
Makaron po azjatycku
Makaron po azjatycku

Przedstawiam wam dzisiaj makaron po azjatycku. Pomiędzy piciem zielonych soków staram się również jeść normalne posiłki wegańskie, które bardzo lubię. Trzeba jeść różnorodnie, ciekawie, smacznie aby dostarczyć organizmowi wszytskich potrzebnych składników odżywczych. Głodna przeglądałam różne zdjęcia na dania makaronem i napotkałam na azjatycki makaron. Co prawda z glutenem, jajkami i mięsem ale uznałam, że zrobię swoją wersję wegańską, smaczną i zdrową, taką bez alergenów i z tego co aktualnie mam w lodówce. Mój dzisiejszy makaron po azjatycku jest bardzo wyrazisty, pełen smaku oraz po prostu przepyszny!

Makaron po azjatycku

Makaron po azjatycku – składniki:

  • 1 opakowanie makaronu pszennego lub bezglutenowego
  • 3 marchewki
  • 2 papryki
  • 1 cukrowa cebula (lub po prostu dwie, zwykłej wielkości cebule)
  • 2 opakowania wędzonego tofu (400g)
  • czosnek w proszku (ilość według upodobania)
  • olej do smażenia

Sos do makaronu po azjatycku – składniki:

  • 7 łyżek sosu sojowego lub bezglutenowego tamari
  • 3 pełne łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki mirin (opcjonalnie)
  • 1 pełna łyżka mąki z ryżu kleistego lub 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
  • 1 czubata łyżka cukru

Makaron po azjatycku – przepis:

  1. Wszystkie warzywa obieram.
  2. Paprykę kroję w cienkie, podłużne paski, marchewki w jak najcieńsze słupki a cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  3. Tofu kroję w kostkę.
  4. Makaron nastawiam do gotowania.
  5. Szykuję sos: mieszam wszystkie składniki razem na gładką masę. Nie może w nim być żadnych grudek od mąki.
  6. Na patelnie wlewam olej i zaczynam podsmażać cebulę. Gdy odparuje z niej PRAWIE cały sok, dodaję pokrojone tofu.
  7. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodaję pozostałe warzywa.
  8. Smażę dopóki papryka i marchewka nie zrobią się miękkie. Jeśli zacznie Ci się za bardzo podsmażać cebula a warzywa dalej będą chrupiące, zmniejsz gaz i co jakiś czas dodaj do całości trochę wody. W ten sposób warzywa się podduszą i zrobią się bardziej miękkie.
  9. Na patelnie z warzywami dodaję makaron, czosnek w proszku i sos.
  10. Całość chwilę przesmażam, aż cały makaron będzie pokryty sosem i nie będzie w nim czuć mąki.
  11. Mój przepis na pyszny makaron po azjatycku jest już gotowy do zjedzenia. Życzę smacznego!

2 komentarze do “Makaron po azjatycku”

Możliwość komentowania została wyłączona.