Sos z tofu

Sos z tofu

Sos z tofu

Doskwierał mi dzisiaj głód i chciałam przygotować coś na szybko, bo nie samymi sokami człowiek żyje. Po głowie chodził mi przez cały czas makaron z pieczarkami i tofu. Zrobiłam więc go na szybko, zaraz po odnalezieniu pieczarek w mojej lodówce, które nie zostały jeszcze przez nikogo użyte. Trzeba się śpieszyć 🙂 I one urozmaiciły mój sos z tofu. Tym razem jest to wersja z pysznym pikantnym sosem pomidorowym arrabiata, którego ostrość została złagodzona kremowym mlekiem kokosowym. Świetny zestaw! Jaki jest twój ulubiony sos z tofu? Z pieczarkami, pomidorowy, z mlekiem kokosowym a może z olejem w formie agio olio? Ja uwielbiam wszystkie przepisy tego typu za to, że są szybkie, zawsze przepyszne i sycące!

Sos z tofu

Sos z tofu – składniki:

  • 2 opakowania tofu wędzonego (450g)
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 słoik sosu arrabiata lub zróbcie go sami, przepis u mojej mamy Olgi
  • 1 średnia cebula cukrowa (lub zwykła)
  • olej do smażenia
  • paczka makaronu

Sos z tofu – przepis:

  1. Cebule obieram i szatkuje ręcznie lub w melakserze.
  2. Pieczarkom urywam nóżki, czyszczę i kroję w cienkie plasterki.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebule, aż zacznie się rumienić.
  4. Jak cebula zacznie się rumienić, dodaję od razu pieczarki i całość smażę razem przez kilka minut mieszając.
  5. Tofu szatkuje w melakserze lub rozgniatam dokładnie widelcem.
  6. Cebulę i pieczarki przekładam na talerzyk.
  7. Na tą samą patelnie nalewam trochę oleju, wsypuję tofu i podsmażam go.
  8. Wszystkie składniki wrzucam z powrotem na patelnie. Dodaję arrabiatę i mleko kokosowe w takich ilościach, jakie mi pasują. Żeby sos był ostrzejszy dodaję mniej mleka kokosowego. Jeżeli chcę złagodzić ostrość sosu, dodaję więcej mleka kokosowego, który doda mu również kremowości.
  9. Mój sos z tofu jest już gotowy. Wystarczy dogotować do niego makaron 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.