Tofu z warzywami

Tofu z warzywami

Tofu z warzywami

Dzisiaj na blogu pokażę przepis na tofu z warzywami. W domu miałam zapas wędzonego tofu, dlatego zaczęłam myśleć co by tu z niego zrobić. Na początek padł pomysł na pastę z tofu. Jednak w międzyczasie zmieniłam zdanie i uznałam, że na moim blogu jest już tego typu pasta i zrobię coś zupełnie innego. Pędem więc, ale jednak po namyśle, wyjmowałam z melaksera tofu i zaczęłam je przygotowywać właśnie do dzisiejszego przepisu. Do tofu z warzywami dodaję różne ulubione warzywa, które akurat mam pod ręką. W moim przypadku była to na przykład cukrowa cebula, świeże marchewki czy mrożony groszek, który akurat zalegał w naszej zamrażarce. To właśnie uwielbiam w tego typu ryżu z warzywami. To, że za każdym razem może być z innymi dodatkami a zawsze wyjdzie pyszny i sycący!

Tofu z warzywami

Tofu z warzywami – składniki:

  • 500g wędzonego tofu
  • 2 kubek wody
  • 1 kubek ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 kubek mrożonego groszku
  • 1/2 cebuli dużej cukrowej cebuli lub dwie normalnej wielkości
  • sos sojowy
  • olej do smażenia

Tofu z warzywami – przepis:

  1. Cebulę i marchew obieram.
  2. Cebulę szatkuje ręcznie lub w melakserze.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  4. Obraną marchew ścieram na tarce.
  5. Na patelnie wlewam olej i zaczynam ją podsmażać.
  6. Po chwili do marchewki dodaję szklankę mrożonego groszku. Smażę razem do momentu aż groszek będzie dobrze rozmrożony a marchewki lekko złote i miękkie.
  7. Ryż gotuję.
  8. Tofu kroję w małą kostkę i lekko podsmażam na patelni.
  9. Na patelnie wrzucam ryż, podsmażone warzywa, tofu i sos sojowy.
  10. Mój przepis na obiad jest już gotowy. Całość wystarczy tylko razem dokładnie wymieszać i chwilę podgrzać 🙂 Tofu z warzywami świetnie smakuje!
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Tofu z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.