Przejdź do treści

Kukurydza gotowana

Kukurydza gotowana

Kukurydza gotowana

Chociaż skończył się już sezon na świeżą kukurydzę, nikt jednak nie powiedział, że nie można gotować mrożonej! Przygotowałam ją dzisiaj na wyrazisty sposób z cebulką i czosnkiem dzięki czemu ma wyjątkowy smak, taki, jaki lubię najbardziej! Jest to bardzo ciekawe urozmaicenie by nie jeść kukurydzy od tak po prostu, na sucho lub rozgotowanej z torebek z Mc’ka. Oczywiście, nie mogę zaprzeczyć, że domowa kukurydza i bez dodatków jest sama w sobie pyszna ale myślę, że zawsze warto spróbować jej dodatkowo pysznego urozmaicenia 🙂  Z czym zazwyczaj jadacie kukurydzę? Z masłem roślinnym, oliwą smakową, czosnkiem, cebulą, chili a może jakimś zupełnie innym dodatkiem? Gdy jest tylko sezon na kukurydzę, kupujemy ją w dużych ilościach. Potem gotujemy dla każdego po kilka kolb na raz i wszyscy zjadają ze smakiem. Zatęskniłam za tymi letnimi chwilami i uznałam, że mamy przecież kukurydzę mrożoną, która również jest pyszna i tak samo się nada 🙂

Kukurydza gotowana

Kukurydza gotowana – składniki:

  • 5 kolb mrożonej kukurydzy
  • 2 cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • kilka łyżek oleju lub oliwy
  • sól

Kukurydza gotowana – przepis:

  1. Kukurydzę wkładam do wrzącej wody, gotuję od zagotowania przez około 10 minut.
  2. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
  3. Cebulę szatkuję ręcznie albo w melakserze.
  4. Na patelnie wlewam olej i smażę na niej cebulę aż będzie złota. Dodaję czosnek na kilka sekund.
  5. Olej, czosnek, cebulę i szczyptę soli mieszam dokładnie w miseczce.
  6. Mój prosty przepis na kukurydzę gotowaną jest już  gotowy! Zostało tylko wyłowić z wrzątku kolby kukurydzy i nałożyć na nie dodatki.

1 komentarz do “Kukurydza gotowana”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.