Przejdź do treści

Fasola po bretońsku z tofu

Fasola po bretońsku z tofu

Fasola po bretońsku z tofu

Dzisiaj na moim blogu zawitał jeden z przepisów z książki „Roślinna Kuchnia Rodzinna„! Jestem autorką tej wegańskiej i bezglutenowej książki, w której możenie znaleźć mnóstwo prostych i szybkich przepisów oraz ich wersję przygotowaną na trudniejszym poziomie! Jeżeli jesteście zaciekawieni i chcieli byście poznać więcej tego typu przepisów, zapraszam do kliknięcia w powyższy link. Jestem wyjątkowo zadowolona z tego dania, pyszne chrupiące tofu, słodka podsmażona marchewka, wędzona papryka i karmelizowana cebulka. To idealne połączenie! Przepis nie jest skomplikowany, więc fasola po bretońsku uda się każdemu. Trzeba tylko moczyć ja przez kilkanaście godzin, najlepiej przez całą noc (około 10 godzin). Do krojenia cebuli i marchewki użyłam melaksera, co znacznie ułatwiło mi szatkowanie. Chciałam, aby moja fasola z warzywami miała bardzo intensywny smak. Udało się to za sprawą warzyw, przypraw i wędzonego tofu.

Fasola po bretońsku z tofu

Fasola po bretońsku z tofu – składniki:

  • 400 g suchej czerwonej fasoli
  • 4 duże marchewki
  • 3 duże cebule
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 4 paczki wędzonego tofu (po 180-200 g każda)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżka wędzonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • sólo i pieprz

Fasola po bretońsku z tofu – przepis:

  1. Wieczorem zalewam fasolę ciepłą wodą, dodaję sodę, mieszam.
  2. Zostawiam na noc do napęcznienia.
  3. Rano odcedzam ja na sicie i płuczę pod bieżącą wodą.
  4. Wsypuję do garnka i nalewam wody, tak by sięgała około 4 cm nad fasolę i stawiam na gaz .
  5. W melakserze szatkuję obraną marchew i cebulę.
  6. Podsmażam je na patelni z 2 łyżkami oleju.
  7. Podsmażone dodaję do gotującej się fasoli. Wsypuję też paprykę wędzoną.
  8. Przykrywam pokrywką i gotuję około 30 minut.
  9. W tym czasie tofu kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż będzie dobrze przypieczone.
  10. Tofu i koncentrat dodaję do garnka z fasolą.
  11. Na koniec doprawiam solę i pieprzem.

Zapraszam do obejrzenia mojej książki 🙂

Roślinna kuchnia rodzinna e-Book

Roślinna kuchnia rodzinna e-Book

 

2 komentarze do “Fasola po bretońsku z tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *