Przejdź do treści

Placki ze śmietaną

Placki ze śmietaną

Placki ze śmietaną

Nie raz mamy taki dzień, że zjedlibyśmy coś smacznego. Nic konkretnego. Po prostu „coś” tylko jeszcze nie wiemy co. Taki właśnie miałam dzień i przychodzę do was z przepisem na placki ze śmietaną. Ostatnio w internecie widziałam sporo przepisów na placki i często występowały one właśnie oblane słodką luk kwaśną śmietaną, tak do wyboru. Ponieważ jak wiadomo, jestem od urodzenia weganką, to powstały one właśnie w wegańskiej i bezglutenowej wersji. Często spotykam się ze stwierdzeniem (jak pewnie z resztą każdy weganin), że weganie nie mają co jeść. Jak wszyscy wiemy, żywimy się przecież trawą z ogródka i liśćmi z parku 😉 Moje dzisiejsze placki udowodnią, że to stwierdzenie jest błędne i placki ze śmietaną w wersji wege i bezglutenowej są pyszne i wcale nie gorsze od oryginalnych!

Placki ze śmietaną

Placki ze śmietaną – składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej do pizzy lub do chleba
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • wegańska śmietana
  • cukier (opcjonalnie)

Placki ze śmietaną – przepis:

  1. Ziemniaki obieram i rozdrabniam w blenderze.
  2. Starte ziemniaki wylewam na gęste sito i pozwalam im odcieknąć z nadmiaru wody.
  3. Przekładam całość do miski i dodaję do niej mąkę i sól.
  4. Całość dokładnie mieszam.
  5. Smażę na patelni z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Wyjmuję na talerz i polewam śmietaną
  6. Gotowe! Moje placki ze śmietaną są już gotowe do zjedzenia z cukrem lub solą dodatkowo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *