Przejdź do treści

Przystawka z warzyw

Przystawka z warzyw
Przystawka z warzyw

Witam was nowym przepisem! Dzisiaj przystawka z warzyw z hummusem, którą przygotowałam na tegorocznego Sylwestra. Zdrową, wegańską i za razem pyszną. Chociaż Sylwester był kilka dni temu, to przystawki z warzyw można przygotować na każdą imprezę czy po prostu dla siebie, by zjeść je z apetytem. Z przystawkami imprezowymi od razu kojarzą mi się roladki. Na Sylwestra też uznałam, że chciałabym jakieś zrobić. By były one w wersji wegańskiej, zamiast boczku użyłam cukinii, a zamiast sera czy majonezu, hummusu. Musicie jednak pamiętać, by był on gęsty. W innym przypadku całe roladki się rozpadną i rozpłyną. Przyznaję się, że za pierwszym razem też popełniłam taki błąd i musiałam moją pastę modyfikować.

Przystawka z warzyw

Przystawka z warzyw – składniki:

  • 1 ogórek
  • 2 marchewki
  • pomidorki koktajlowe
  • cukinia lub dwie
  • 1,5 słoika ciecierzycy (330g)
  • 2 łyżki oleju
  • sok z polowy cytryny
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól

Przystawka z warzyw – przepis:

  1. Ogórki, marchewki i pomidorki myję pod bieżącą wodą.
  2. Marchewki obieram.
  3. Wszystkie warzywa kroję w bardzo cienkie słupki.
  4. Robię hummus. ciecierzycę, sok z cytryny, obrany czosnek, sól i oliwę wsypuję do miksera. Jedną ciecierzycę wsypuję z zalewą (aquafabą) a drugą połowę odcedzoną.
  5. Całość blenduję na gładką masę.
  6. Wedle uznania, do hummusu mogę dodać jeszcze soku z cytryny, tahinę, soli czy czosnku. Hummus musi być w miarę gęsty.
  7. Cukinię myję.
  8. Obieraczką obieram cukinię w plastry przez środek do momentu, aż nasze paski nie będą miały skórki na obrzeżach.
  9. Plastry smaruję hummusem i układam na jednym ich końcu warzywa, po czym całość zwijam.
  10. Gotowe! Moja wegańska przystawka z warzyw jest już gotowa do zjedzenia!

1 komentarz do “Przystawka z warzyw”

Możliwość komentowania została wyłączona.